Фонтанът на Нептун – поредното съперничество между градовете Флоренция и Болоня

     В Средновековието  Флоренция и Болоня са градове – държави, които непрекъснато са воювали за надмощие помежду си. Това съперничество във всяка една сфера води и до изграждането, почти по едно и също време и в двата града на фонтани, посветени  на царя на моретата Нептун.

502neptune-fountain-florence  Neptun fountain- Bologna

Фонтан Нептун – Флоренция

   История на флорентинския Нептун

Във Флоренция господстват Медичите. През 1559 година Козимо I Медичи обявява конкурс за създаването на първия обществен фонтан във Флоренция /дотогава всички са били в частни градини/.  В него се включили най-добрите флорентински скулптори вкл. Джамболоня. Спечелен е от Бандинели, който изготвил проекта. Той, обаче умира през 1560г. преди да започне обработката на мраморния къс. Скулпторът Бартоломео Аманати е бил предпочетен  от Козимо и съпругата му, като заместник, който да направи фонтана.  Като местоположение е избран ъгъла на Palazzo Vecchio, на Площад  Синьория – място което сега се посещава от всички туристи. За да достигне водата до него, специално е изработен аквадукт от хълм южно от града и преминаващ под р. Арно.

     Фонтанът е открит 1565 по повод сватбата на Франческо I Медичи и Йохана Австрийска. Главата на Нептун има  лице с чертите на самия Козимо I Медичи, което е трябвало да изтъкне морското надмощие на Флоренция над останалите градове.

fuente-neptuno florence

   Конструкция на фонтана

4.20-метровия фонтан е изсечен от специално избран бял апуански мрамор. Коритото на фонтана е осмоъгълно – статуята  на Нептун стои на пиедестал в средата му, декориран с митичните фигури на Сцила и Харибда – двете гръцки морски чудовища.

     Нептун намиращ се, почти до статуята  на Давид на Микеланджело пред  двореца(Палацо Векио), не е харесан както от конкурентите – отхвърлени скулптори, така и от известните граждани, и от обикновените флорентинците.  Нарекли го Biancone (белият великан) и са се подигравали на автора Аманати, че само е изхабил огромното количество мрамор. Затова през следващите 10 години са добавени четирите коня от колесницата на Нептун – двата от бял мрамор и двата от пъстър розов, а  около периметъра на фонтана са изработени и останалите фигури от бронз – речни богове, смеещи се сатири и морски създания, като повечето от тях са дело на един от отхварлените от конкурса- скулпторът Джамболоня. Така той добива сегашния си вид.

Бронзовите фигури на Джамболоня

Бронзовите фигури на Джамболоня

     Колелета на колесницата на Нептун, показват зодиакалните знаци.

4_Giambologna_e_zodia  4.1_Neptun_Firenze_zodia

  Интересни факти за флорентинския фонтан на Нептун

Историята на фонтана през годините, включва доста вандализъм и насилие над него. Тъй като флорентинците никога не са го харесвали твърде много, той е бил използван буквално като леген за пране, което причинява много щети на мрамора му. Плочата, на стената на Palazzo Vecchio от 1720 забранява да се мият в него мастилниците, дрехи, кърпи или всякакви  други мръсотии.

     През 1830, по време на Карнавала в града е откраднат бронзовия сатир от Джамболоня. Група маскирани клоуни, дълго танцували около фонтана, което е било прикритие на някой от тях да я открадне.  Тя никога не е открита и е  заменена с друга. През 1848 фонтанът е повреден от бомбардировки. През 1981, 1986 и 1989 год – различни копита на конете  са счупвани. През август 2005 младо момче се качва върху него и счупил ръката и тризъбеца. След този вандазизъм, статуята е възстановена чак през 2007г.

           Giambologna_satir.  Neptune_fountain_florence_hand

     В действителност истинската статуя на Нептун се намира в Националния музей, а тази на фонтана е копие, направено през XIX век.

Фонтан Нептун в Болоня

   История на фонтана 

Проектът за фонтана,  изготвен е от художник-архитекта от Палермо – Томазо Лаурети и стартира три години след  този за фонтана във Флоренция – през 1563 година. Спонсориран е от Кардинал-легата на Болоня – Карло Боромео в чест на правителството на папа Пий IV – негов чичо. Изпълнен е от фламандския скултор Джамболоня, който преди това се е проваля на конкурса във Флоренция за фонтана на Нептун на площад Синьорията там.  Когато отива в Болоня той е много амбициран да се докаже. Обаче се скарва с майстора, с който е трябвало да работи и се наложило сам да излива бронза за фигурите. За да бъде изграден фонтана и да се освободи достатъчно свободно пространство около него е разрушена цяла сграда. Монументът е открит през 1564, с което са изпреварили малко Флоренция, но фонтанът е заработил малко след нейния – през 1566г.

    Конструкция

Фонтанът представлава огромна бронзова статуя на бог Нептун символизираща мощта му като повелител на водите. Заобиколен е от четири бронзови херувима –  Ганг, Нил, Амазонка и Дунав, символизиращи най-толемите реки на четирите континета, които държат делфини.  В четирите ъгъла на  пиедестала му са позиционирани четири кърмещи нимфи яхнали риби, които в интерес на истината изглеждат доста порочно в позите които заемат. От гърдите им пръска вода, което задълбочава горното впечатление.

  Nimfa_Neptun_fountain-Bologna  Nimfa_Neptun_fountain-Bologna

     Статуята на Нептун е поставена точно върху точката на пресичане на „cardo“  и „decuman“ – древни улици от римския период, които определят центъра на градската зона. Фонтанът има 90 дюзи и се захранва от подземна цистерна, а водоизточникът е при манастир и водата достига подземно.

     Поради размера на статуята в Болоня я наричат „Великана“ (диалект Żigànt Bolognese). В действителност е висок 3,20-3,30 и тежи 22 тона. В подножието му има плоча, на която пише че е направен с обществени пари за народа, което е разбарно прекалено буквално и също, както флорентинския си брат  е ползван за миене на зеленчуците от близкия пазар и пране, което е довело от опастност от  запушване на тръбите. На 30 март 1588 г. с известие се забранява  използването на фонтана за измиване, под заплаха от наказание.

      Интересни факти за болонския фонтан на Нептун

Доста известно е, че че символът на автомобилния производител Мазерати, създаден в Болоня на 1 декември 1914 е взет от тризъбеца на Нептун от тази скулптура.

maserati-logo1

Fontana_del_Nettuno_a_Bologna_(Visuale_curiosa)

 

     Интересен факт е, че скулпторът е искал да направи  мъжеството на Нептун по – голямо, но църквата не е позволила. Той не се отказал съвсем и проектирал палецът на  протегнатата му лява ръка така, че ако се застане зад гърба на Нептун под определен  ъгъл, нещата изглеждат доста по-различни.

      Голото тяло на Нептун и пръскащата вода от гърдите на нимфите пък е възмущавала жените в Болоня и е имало предложение да им се сложат бронзови тоги или панталони, но за щастие това не се е осъществило.

     Друга легенда разказва, че преди важни изпити студентите, за да имат късмет, трябва го обиколят два пъти обратно на часовниковата стрелка, както е направил Джамболоня, когато е мислил как да сътвори незабравим фонтан и  това да му донесе признание след загубата на конкурса във Флоренция. И наистина – фонтанът е великолепен, а пък от Флоренция са го извикали за да направи допълнителните бронзови статуи на другия фонтан.

     По време на двете световни войни статуята е отстранявана от пиедестала и премествана на по-безопасно място. През 1974 фонтанът е бил поставен на банкнотата от 40 италиански лирети.

Фонтанът има свои копия в някои части на света:

  • В Брюксел в квартала World Fair има точно копие на фонтана, построено от крал Леополд II на Белгия.
  • В Батуми в Грузия има реплика на фонтана.
  • В Малага Cove Plaza, южно от Лос Анджелис, там е копие, направено от мрамор, в мащаб 2/3, монтирано на 16 февруари 1930 г.

  Победителят  

Кой е по- красив от двата фонтана – „Белият великан“ от Флоренция или „Гиганта“ от Болоня е въпрос на индивидуален вкус. И двата фонтана си имат своята уникалност и неповторимост.  Както отпред, така и в гръб се вижда огромния талант на авторите им и идеалното познаване на човешкото тяло,  усещането когато ги погледнеш, че мускулите трептят под кожата от мрамор или бронз.

Neptun fountain- Bologna  Neptune_fountain_florence_hand

     Все пак Флоренция и по-точно Медичите, с жаждата си да са „най“ във всичко в същия период 1565 – 1568  изграждат още един фонтан на Нептун – в градините към тяхната резиденция  двореца Пити (Palazzo Pitti). Скулпторът е Столдо Лоренци. Претенциозните флорентинци отново са му намерили кусур и го нарекли „Фонтанът с вилицата“, заради формата на тризъбеца.

 Neptun_Bobboli_garden


Ползвана литература: https://it.wikipedia.org/wiki/Fontana_del_Nettuno_(Firenze) https://it.wikipedia.org/wiki/Fontana_del_Nettuno_(Bologna)

Текст: К. Найденова

 

 
 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights