В нощта срещу Гергьовден, водата от извор „Дамбалъ“ е магическа

    Векове наред, всяка вечер на 5 срещу 6 май хората от Източните Родопи се качват на връх Дамбалъ при извора. По стара езическа традиция,  дочаквали изгрева на слънцето за да се облеят и отпият от целебната вода, стичаща се от върха.

  История на извор Дамбалъ

Водата на извор Дамбалъ е хваната в чешма с няколко чучура. Отстрани до него има малък басейн. Според поверието този извор лекува деца, които не могат да говорят или заекват. Вярва се, че при изгрев слънце, водата придобива лечебна сила и ако те бъдат потопени в нея ще се излекуват. Хората водят децата си тук и чакат изгрева за да ги облеят с магическата вода.

    Казват, че водата помага и за болести на очите. Тук мястото се счита за свещено – имало е християнски манастир. Впоследствие е  изградено алианско теке. На това място двете религии съжителстват мирно от край време. На шести май християните почитат Свети Гьорги, а мюсюлманите празнуват Хъдърлез, с който свързват началото на лятото. Това е денят на двамата светци Хъдър и Иляз, които се движат в две противоположни посоки, за да помагат на хората.

 Легенда за извор Дамбалъ  

Легендата казва, че на зазоряване излиза вятър. Дъбовата гора в близост зашумява особено, неповторимо. Тогава силата на природата е най-голяма. Хората се измиват, оставят по дрешка на клоните и поемат обратния път към къщи. С надеждата, че са получили нови сили и здраве. Други наливат вода в шишета и даже в туби за да занесат и на близките си да отпият.

 

  Местоположение на чешмата Дамбалъ 

Славата на Дамбалъ отдавна е надхвърлила пределите на страната. Тук идват хора не само от различни райони на България, а и от съседните балкански страни. Чешмата с извора е една от забележителностите на Момчилград. Намира се на около 7-8 км. от там,  пътя е обозначен с табели и лесно се открива. Минава се покрай селата Груево и Летовник, а в последните километър – два трябва да се ходи пеша. Може и с джип да се стигне до горе, но е доста екстремно. Гледките, които се откриват от там са невероятно красиви и дават един по-различен поглед към Източни Родопи.

     В далечината се вижда язовира. А този камък е впечатляващ – като разцепено яйце.

Текст и снимки: К. Найденова                                                                                                                                                                   

Ползвана информация от: http://www.kardjalipress.com/0508/dambala.htm


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights