Чешмата с лъвската глава под часовниковата кула в Габрово.

Един от най-известните символи на Габрово – часовниковата кула е построена през далечната 1835 година. Бистра планинска вода блика от устата на лъв в основата на кулата .

Часовникова кула Габрово
Часовникова кула – Габрово

История на часовниковата кула – Габрово

Точната дата, на която е изградена кулата е указана на вградена каменна плоча, високо горе на западната ѝ страна, която аз не можах да видя отдолу. Както и да е, годината се знае – 1835, знае се и че кулата е изградена за 6 месеца с доброволния труд на габровци и с пари от габровския еснаф. През юли на същата година е монтирана и камбаната. А чак след почти 50-тина години се появява циферблатът. До тогава часовете са известявани само с удари на камбаната.

Часовникова кула Габрово
Горната част на часовниковата кула

Част от историята на кулата са нейните чешми, от които в момента е запазена само едната – чешмата с лъвската глава. Над нея се намира гербът на Габрово.

Архитектура на кулата

Кулата е висока 27,70м и във височина е оформена в три части. Каменната и основа е с квадратна форма с дължина 5,30 и дебелина на зида 1,0м. Средната част е тухлена, с мазилка и има осемстенна форма. Върху нея, от западната част се намира новият циферблат, който е поставен 20 години след първия – през 1902г. През същата година за първи път е назначен часовникар, който да поддържа часовника.

Третата, най-горна част от кулата е нейният покрив. Той има конусовидна форма и се поддържа от шест колонки, а вътре е окачена камбаната.

Часовникова кула Габрово

Камбаната е поръчана и изработена във Виена, което се разбира и от надписа върху нея: „Mich Goss Iohann Georg Fielgrader in Wien anno 1792“. Факт е, че най-отгоре е бил сложен полумесец, за да се разреши построяването на кулата, който през 1920г е ударен от гръмотевицата и премахнат.

На южната стена на кулата има надпис на арабски.

Чешмата на часовниковата кула в Габрово

Както написах и по-горе, при построяването на кулата, чешмите са били две – на западната и на южната стена. Сега може да се порадваме и да пийнем вода само от тази, която е на западната стена.Лъвската глава, от която тече водата е била част от монтираната паметна плоча със снимки на Паскал Паскалев и Иван Гладнев. Те са от двама от 134-те души загинали на 16 април 1925 г. при атентата в катедралата „Св. Неделя“, София.

Часовникова кула Габрово - чешмата с лъвската глава

Местоположение на кулата с чешмата

Часовниковата кула с чешмата с лъвската глава се намира на площад „1-ви май“ и може да се приеме, че от там започва пешеходната улица в централната част на Габрово.

Часовникова кула Габрово

В другия край на тази пешеходна зона е уникалната църква „Успение на Пресвета Богородица.

А съвсем наблизо, на площад „Игото“ под моста на река Янтра е емблематичния за Габрово паметник „Рачо Ковача“

Много са интересните места в Габрово. Едно от тях е чешмата с лъвската глава на Часовниковата кула, която и досега се ползва от габровци за утоляване на жаждата.

Часовникова кула Габрово - чешмата с лъвската глава

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: https://rila.ws/старата часовникова кула https://bg.wikipedia.org/wiki/часовникова кула Габрово

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Mazie Lueilwitz каза:

    I do not even know how I ended up here but I thought this post was great I do not know who you are but certainly youre going to a famous blogger if you are not already Cheers

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights