Единственият в света Паметник на завистта е край централния фонтан в Хасково

Invidia gloriae assiduus comes est“ – „Завистта е постоянен спътник на славата“. Българският превод на сентенцията е написан на първия и единствен в света Паметник на завистта, който се намира в центъра на град Хасково.

История на Паметник на завистта

Българският Икар, както още наричат паметника е открит 8 септември 2014 година, в деня на град Хасково. Статуята представлява човек, който е разперил ръце с криле в стремеж да полети. Обаче две огромни ръце, като на скелет дърпат крилете назад и се опитват да ги пречупят.

Паметникът на завистта е изпълнен изцяло с дарения. Авторът изпод чиито ръце се ражда творението е хасковският скулптор Господин Тенев – Гуспата.

За статуята и нейният автор

Уникалната творба е отлята от бронз, теглото и е 1 тон, а височината ѝ е 3 метра.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е DSC09535-683x1024.jpg

Забележителната творба е излята плътна. Под краката на Икар има метална конструкция, която влиза в постамента, който пък е монолитен мраморен блок. Статуята идеално се вписва с околното пространство и изглежда все едно, че е част от фонтана.

Авторът Господин Тенев – Гуспата е самоук художник и скулптор. Това не му пречи да има 4 самостоятелни изложби и много скулптури, част от тях емблематични за град Хасково, като например фигурата на хасковския каунь.

Самият той нерядко е изпитвал завистта на собствения си гръб и затова приема работата по скулптурата на завистта като сериозно предизвикателство.

„Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта“, думи на Елин Пелин и то съвсем верни. Веднага си спомняме и за вица за ада и българите в казана, които сами се дърпат надолу…

Може би във всеки град у нас трябва да има по една такава статуя за да ни напомня, че трябва да се опитваме да настигнем по-добрите и дори да ги надминем, а не да ги дърпаме назад към нас, защото само тогава ще има полет напред и нагоре. Иначе вечно ще си стоим на дъното на всякакави класации.

Мястото около фонтаните и статуята е любимо на хората в Хасково, особено през лятото, когато там е доста горещо. А най-любимо е на децата и … на кучетата.

Вечер фонтанът се оцветява в различни багри и Паметникът на завистта леко отразява цветните пръски на водата.

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: https://bntnews.bg/news/v-haskovo-si-imat-pametnik-na-zavistta-1093017news.html http://epicenter.bg/article/archive/55712/11/34

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. Иван Димитров каза:

    Нищо случайно няма на този свят!

  2. Marianna Kautzer каза:

    This content stands out for its clarity and well-structured presentation, appealing to those seeking both information and insight. The balance struck between comprehensive analysis and accessible writing is noteworthy. It reflects a thorough understanding of the topic, coupled with a talent for engaging a diverse audience. We suggest our readers delve into this material to gain a more nuanced perspective on the subject matter.

  3. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights