Езеро Гарда – най-голямото в Италия и разходка в най-чаровното му градче Сирмионе

Lago di Garda или Bènaco е най голямото езеро в Италия. Разпростряло е сините си води и бреговата си линия между провинциите Верона, Бреша и Тренто, все едни такива любими за посещения места.

Сирмионе, Лаго ди Гарда

Езеро Гарда

Името на езерото Гарда датира още от VIII век и идва от едноименния град. Това е свързано с немската дума „warda“ – „място за охрана“ или „място за наблюдение“. Bènaco пък произлиза от името на божество, но придобилото популярност име е Гарда.

Голямо е езеро Гарда, а в по-широката си част е като едно малко море. Общата му повърхност е 370 кв.км, а на дълбочина достига до 346м. Северната част на езеро Гарда е дълга и тясна, а южната е широка, което е типично за образуваните от ледник езера. В него има множество малки островчета, като най-големият е Изола ди Гарда.

Интересен факт е , че когато нивото на река Адидже, протичаща през Верона се вдигне много, част от нея се отклонява през специално изграден тунел към езерото.

Около езерото има богата растителност, също множество видове риби и друга флора и фауна. Срещат се разбира се и птици, като патиците и грациозните и красиви лебеди. Те са доста дружелюбни и не се страхуват да си искат и дори да откраднат храна от туристите, като този, който си грабна сладолед.

Водите на езерото се плискат в множество градчета, повечето от които носят в името си „del Garda“. Всички те имат своят неотразим чар, прекрасна гледка към водата и са чудесно място за романтични екскурзии. Едно от най-красивите и чаровните е Сирмионе.

Сирмионе, Лаго ди Гарда

Градчето Сирмионе

Населението на града е около 7500 постоянни жители, но през лятото многократно нараства. Тук в Сирмионе чудесно се съчетават кокетното курортно градче с историческата му стара част. Те са едновременно различни, но и от друга страна – в пълна симбиоза. Езерото Гарда придава допълнително очарование – такова, каквото само плискането на водата може да даде.

Сирмионе – място за почивка

Сирмионе е разположено на едноименния полуостров, дълъг около 4 км. Цялото градче е изградено от луксозни малки хотелчета или частни вили.

Тук сграда на повече от три етажа трудно ще се види, но те италианците знаят как да правят туризъм. И навсякъде цветя, цветя, цветя и много зеленина. Не случайно още в много далечни времена, поетът Катул е възпял красотата на градчето.

Историческата част на Сирмионе

Средновековният замък изграден през XIII век представлява укрепление на самото пристанище, за предпазване на флотилията. Scaligero Castle е стратегически разположен на входа на полуострова. Заобиколен е от ров и в него може да се влиза само от два моста.

Сирмионе, Лаго ди Гарда

Вътрешността, зад крепостните стени е в типичния романтичен стил на италиански градчета, в които ти се иска да останеш завинаги. Малки, тесни улички, пъстрите фасади на къщите, много ресторантчета, цветя и туристи разбира се.

В която и посока да тръгнете, все ще ви хареса. Към края на полуострова има голям парк. Тук вила е имала прочутата оперна певица – Мария Калас. А на върха на полуострова са останките от известната Grotte di Catullo – най-голямата частна сграда открита в Северна Италия.

Тук в старата част също има плаж, както и на много други места в градчето. За съжаление е от ситни камъчета, а не от пясък, което е единствения недостатък.

Сирмионе, Лаго ди Гарда
Сирмионе, Лаго ди Гарда

Езарото Гарда и градчето Сирмионе са една бленувана разходка за всеки любител – пътешественик.

Текст: К. Найденова; Снимки: К. Найденова, Д. Георгиева

Източници: https://en.wikipedia.org/wiki/Sirmione; https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Garda

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights