Остров с фонтан има в средата на площад в Падуа – Prato della Valle, Padova

     Знаете ли, че най-големият площад в Италия и вторият по големина в Европа след Червения площад в Москва се намира в Падуа. Казва се Прато дела Вале /Prato della Valle/.  Площта му е почти 89 000 кв.м.

Името на прощад Prato della Valle

     Името му се тълкува по следния начин – терминът „Pratum“ е бил използван през Средновековието за обозначаване на голямо пространство, което се използва за търговия. Терминът „Valle“ означава „низина“ и „блатиста местност“.

padova-prato-della-valle

   През 589год  в поредица от ужасяващи наводнения се е опустошила хидрографската структура на много реки от долината на река По. През този период Прато се превръща в една кална зона и тресавище пълно с комари. През годините там се случват и други наводнения и проблемът със заблатяването става все по-сериозен.

История на площад Prato della Valle

     Решението е намерено от Андреа Мемо през 1767г. Неговата правителствена програма за Падуа си поставя две основни задачи: съживяването на търговията в град Падуа и повишаване на нивото на  здравеопазването. Той открил, перфектен синтез на тези две цели в проекта си за заблатения Прато дела Вале. Така е създаден един централен елипсовиден остров, заобиколен с елипсовиден канал.

     Успоредно на канала, от двете му страни са разположени два реда статуи. Първоначално е бил проектиран и трети ред, но никога не е построен. Островът е образуван чрез превоза на 10 000 колесници земя.  Чрез изграждането на канала е решен проблема с наводненията, тъй като той служи за събиране на дренажните и дъждовните води от района и впоследствие за отвеждането им. Крайният резултат е превръщане на блатото в красив площад.

Padova, Prato della Valle, veduta della piazza con le statue, sullo sfondo la Basilica di Santa Giustina

  Оформяне на пространствата  

Островът в средата е кръстен Memmia на своя създател Андреа  Меммо.  Две алеи го пресичат под прав ъгъл и водят към четири моста над канала. В средата му, точно в центъра на пресичането на алеите е разположен елипсовиден фонтан.

     Статуите в момента са 78 (40 по външния пръстен и 38 по вътрешния), но според първоначалния план би трябвало да са 88.  Разликата в броя идва от унищожаването на шестте статуи на венецианските дожи от армията на Наполеон през 1797. Всичките скулптури са на известни личности свързани с Падуа – учени и художници от университета на града, както и личности изиграли важна роля в развитието му.

6_Prato della Valle

      На северният мост от ляво е статуя №44 – Andrea Memmo, виновникът за вида на този площад и превръщането на блатото в красив канал обграден от статуи.

Prato della Vale

Prato della Valle в днешни дни

     И така площадът става предпочитано място за провеждане на панаири и спортни състезания, като през останалото време е място за почивка и разходка на населението. На площада е изнасял литургия и папа Йоан Павел II през 1982. Всяка събота се провежда традиционния пазар на Падуа с над 160 сергии и всяка трета неделя на месеца е пазар за антики. Няколко пъти в годината на Прато е домакин на концерти с десетки хиляди зрители. По време на големи спортни събития като Световната купа се поставят големи екрани. Площадът е и мястото за традиционните тържества в случай на успехи италианските футболни отбори.

3_prato_arrivo.resized   10_Mercatino_Antiquariato_di_Prato_della_Valle_Padova_Blog_PHP

     При залез слънце, статуите около канала, старинните сгради и Базиликата Санта Джустина се отразяват във водната повърхност, образувайки втори, огледален площад.

Prato della Valle

По време на коледните празници  прекрасният площад може да придобие и този невероятен вид.

Prato

 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights