Езеро Блед – диамантът на Словения

Красивото езеро Блед е скътано между огърлица от алпийски върхове. С единствения си остров в средата си и замъкът извисяващ се над него върху високите отвесни скали, Блед представлява най-голямата забележителност на Словения.

Езеро Блед

Видях Блед през май, но мисля че за посещение тук няма неподходящ сезон. Районът, в който се намира езерото е като изваден от картина. Изключително красиво е, направо ахваш когато го погледнеш. Малкият остров по средата е като изящно бижу на гърдите на някоя принцеса. Средновековният замък със същото име, гордо извисява кулите, като стража над тази цялата хубост.

Малко технически параметри за езерото: надморска височина 475м, ширина 1380м, дължина 2120м, максимална дълбочина около 30м, средногодишна температура 12°С и максимална през лятото – 25°С.

Освен че е привлекателен туристически център, езерото е място за провеждане на състезания по гребане, дори и няколко световни първенства.

Легенди за езерото и неговия остров

В центъра на езерото, като красива брошка е остров Блед с неговата готическа църква Успение на Пресвета Богородица. Единственият начин за да се достигне дотам е с дървени лодки, наречени „плетна“.

Има няколко популярни легенди свързани с произхода на езерото.

Легенда за възникване на езеро Блед

Некога на това място имало общирни поляни и пасища, в средата на които стоял параклис, посветен на Дева Мария. Наоколо пасяли много стада с овце, които често влизали в параклиса и го цапали. Хората не обръщали никакво внимание на животните, които осквернявали ден след ден святото място и не искали да го предпазят въпреки Божиите заръки. Тогава Господ се ядосал, залял пасищата с вода и така оградил параклиса и го защитил.

Църква Успение на Пресвета Богородица на о-в Блед

Легендата за благочестивия пастир

Добрият Янек пасял овцете на богаташ, който никога не виждал доброто в младежа, а често го наказвал и оставял гладен. Пастирът често ходел до параклиса на Дева Мария, молел се, пеел песни и носел цветя. Един ден той загубил една овца, уплашил се, че ще бъде наказан лошо и с отчаяни молби се обърнал към Мария. Тя го погалила, върнала му овцата и му казала да предупреди семейството на господаря си да не са така самодеяни и да не водят този грешен живот. Те обаче не му повярвали и дори го изгонили от къщата. Ядосана, Дева Мария предизвикала силна буря, като от страшния съд и наводнила всичко – останало само островчето с параклиса, където Янек се спасил.

Замък Блед

Разположен върху 130-метрови отвесни скали, зъмъкът Блед предоставя разкошна гледка към цялото прекрасно езеро.

Пътят към замъка минава покрай една изключително красива църква – това е църквата на жупана – Света Мартина.

Жупанска църква Света Мартина
Пътят кам замъка Блед

Следва пътека и после стъпала и всичко това е сред гъстата зеленина на дърветата.

Между клоните се разкриват прелестни гледка към езеро Блед.

Горе на края на стълбите, на самия връх, в цялото си величие е кацнал замъкът Блед.

Замък Блед

Замъкът Блед е изграден преди векове, първа информация за него се открива през 1004г. Това е едно място, което е предпочитано от всички през годините. Около 800г е собственост е на фамилията Бриксен, които са го отдавали под наем на десетки князе, барони и други благородници. През 1803 е национализиран. През Втората световна война тук временно е бил щабът на немската армия. Впоследствие замък Блед става резиденция на Йосип Броз Тито.

Сега замъкът е музей и се посещава от огромно количество туристи. Има и винарска изба.

Гледката от площадчето към езерото, островът и околните върхове е зашеметяваща, но не мога да не си представя още колко по-впечатляващо е всичко това ако го разглеждаш с вертолетът, който прелетя над езерото, докато ние бяхме горе и снимахме.

Езеро Блед е разположено в Юлианските Алпи, в област Горна Карниола, на 55км от столицата на Словения, Любляна. Ние го посетихме на връщане от Венеция, след като преспахме в Удине. Това е най-краткият път, но за малко се влиза в Австрия. Пожелавам на всеки любител пътешественик поне веднъж да отиде там, а аз бих повторила с удоволствие в друг сезон.

Текст: Катрин Найденова; Снимки: К. Найденова и Д. Георгиева

Източници: https://sl.wikipedia.org/wiki/Blejsko_jezero

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights