Уникалните чешми на Дундаков – Земеделската чешма до театъра в Плевен

Три пъти най – най-новата, високата и украсената от чешмите на скулптура Руси Дундаков е Земеделската чешма в Плевен. Тя също е третата и последна негова творба от този вид. Другите две чешми са в Петрички манастир „Света Петка“ – най-старата и в кв. Княжево, София – чешма „Свети Геори“ с княжевската минерална вода.

История на Земеделската чешма в Плевен

Тази красива ритуална чешма с три икони на нея се появява на площадчето пред Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ през 1999-та година. Поръчана е от БЗНС по случай 100-годишнината от създаването на организирано земеделско движение в България.

Учредителният конгрес на БЗНС се е провел в сградата на сегашния театър. Тогава, през 1899г около 700 делегати приемат резолюция против натуралния десятък. Те основават Български земеделски съюз като „Просветно-икономическа организация“. Така, точно тук в Плевен е поставено началото на земеделското движение у нас.

Чешмата е осветена на 29 декември 1999г.

Архитектура на чешмата

Земеделската чешма има същата специфична форма като другите две чешми, но е много по-висока – 5,20м. Издялана е от бял врачански камък.

Има икони и на трите пана. В центъра е „Богородица животворен източник“. Страничните релефи са Свети Георги и Свети Димитър. Иконографията е на художничката Светла Койнова, също като на чешма № 2 на Руси Дундаков – чешма Св. Георги с минералната вода в Княжево. И тук Свети Георги е с женска глава, но ако не се вгледаш, няма да разбереш. Това са миловидните черти на художничката – направила си е автопортрет по думите на скулптура.

Майсторът-скулптор разказва за чешмата:

Височината на централната икона на плевенската чешма „Животворен източник“ е два и десет. Изключителна интелигентност на линията, особено на излъчването на главите, невероятно светли и чисти хора – Богородица, Христосчето, главицата му е 12 сантиметра, а има и ъгълчета в устните, и слъзното каналче беше направено…

Авторът и неговите помощници успяват да изработят Земеделската чешма за 82 дни.

Чешмата има пет чучура, както и останалите две предишни чешми. Тъй като водата не е изворна, а от водопроводната мрежа, обикновено работи само единият чучур, за да няма голямо разхищение.

От другата страна на Земеделската чешма са най-старата запазена църква в град Плевен – „Свети Николай Мириклийски Чудотворец“ и нейната камбанария.

Църквата „Свети Николай“ е единственият в Плевен паметник от Българското възраждане с национално значение.

Всяка година през декември при всички чествания по повод създаването на Земеделския съюз се провежда тържество при чешмата. А по Коледа, Земеделската чешма или както още и казват – чешма БЗНС успешно се вписва в украсата за най-любимият на всички празник.

Текст и снимки: Катрин Найденова

Източници: Интервю със скулпора Руси Дундаков: http://newspaper.kultura.bg/media/my_html/2178/dunda.htm

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 07.05.2024

    […] Това е Руси Дундаков – български художник, работил 30 години в киното. Самият той казва, че не държи на това да е художник, а иска да е човек. За него „майстор“ е по-истинско от „художник“ – да правиш нещо за другите хора. През живота си от 1944 -2011г е сътворил много и различни творби, но има измайсторени само три чешми – в Петрички манастир – чешма „Св. Петка“, в София, кв. Княжево – чешма „Св. Георги“ и в Плевен – „Земеделската чешма“. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights