Уникалните чешми на Дундаков – Чешма „Свети Георги“ с минералната вода в Княжево

Чешма „Свети Георги“ в едноименната градинка на софийския квартал Княжево е втората поред чешма на скулптора Руси Дундаков. Около тази чешма с вкусна минерална вода никога не е празно. Хората прииждат един след друг, носейки туби и шишета, които да напълнят. Затова снимка само на чешмата и при трите ми опита не успях да направя, но все пак така нещата са по-автентични.

История на чешма „Свети Георги“

Чешмата е изграждана през миналия век, след 1983год, когато авторът е сътворил първата си чешма в Петрички манастир „Света Петка“. Точната година не можах да открия. Поръчана е от кварталната земеделска организация в Княжево, по времето на кметицата Цветомила Лесичкова.

Чешмата е от гранит, по-висока е от първата – около 3,70м. На вид е почти същата, така както казва майсторът, че иска неговите творения да си приличат, за да се знае че са от един човек правени. Има само една икона – на Св. Георги в централния релеф и кръст над нея. Чучурите са пет броя.

Петте чучура на чешма „Свети Георги“

Водата от чешмата е много вкусна, топла е, но не гореща, леко минерализирана, с неутрално рН и много мека. Подходяща и полезна е за ежедневна употреба. Във времето е доказано, че оказва благотворно въздействие върху организма – бъбреци и отделителна система, жлъчка, черен дроб, стомашно-чревен тракт.

Иконата на Свети Георги

Интересна е историята за облика на иконата на Свети Георги.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е DSC05956-11-1024x683.jpg

Иконографията на иконата е на художничката Светла Койнова. Тя, заедно със сестра си Лозинка Койнова – Арнаудова са едни от най-добрите реставраторки в България. Тяхно дело е раставрирането на иконите на Боянската църква, Тракийската гробница в Свещари, Преображенският манастир и много други паметници на културата.

Интересният факт тук е, че лицето на Свети Георги е женско и това е образът на художничката. Майстор Руси Дундаков казва:

Свети Георги съм направил с женска глава, пък никой не обърна внимание. … главата на Св. Георги е женска – направила си е автопортрет. Аз го запазих, защото е изключително интелигентна.

И наистина, при вглеждане се забелязват миловидните женски черти.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е DSC05958-11-1-731x1024.jpg

Ще завърша с думите на майстора относно чешмите:

Спокоен съм, когато я правя. Минават – дете да се напие, бабичка да си умие лицето…

Да, такива се чешмите – животворни…

За първата, чешма „Света Петка“ в Петрички манастир на художника Руси Дундаков, може да прочетете тук: http://aquaiarte.com/rusi-dundakov-chesmi-1-petrichki-manastir-sveta-petka , а за третата и последна – „Земеделката чешма“ в Плевен: https://aquaiarte.com/chesmi-dundakov-3-zemedelskata-chesma-pleven/

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: http://newspaper.kultura.bg/media/my_html/2178/dunda.htm; https://www.kniajevska.com/bg/

Приятели, ако публикацията ви е харесала, споделете я за да стигне до повече хора 🙂

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. стефан миленков каза:

    Тази чешма която е в момента е около 93г като там преди това беше кал и една импровизирана чешма, не знам изпълнението на кой е, но там имаше табела и в медийте тогава пишеха, че Илия Павлов и Мултигруп са финансирали изграждането!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights