Най-уникалните водопади в света

1. Най-големият – Водопад Kaieteur

Водопад Кайeтур

Палмата принадлежи на водопад Кайетур, разположен на река Потаро в Гвиана, близо до границата с Венецуела. Въпреки че мнозина смятат, че Ниагара е най-високият, всъщност височината му е 5 пъти по-голяма – около 226м. Всяка секунда през „устата“ на Каейтур се изхвърля рекорден обем вода – 1263 кубически метра. Това е два пъти повече от водопада Виктория в Африка. А около него е едноименният национален парк, където има около триста по-малки водопади.

2. Най-високият – Водопад Salto Ángel

Най-високият от всички известни е водопадът Анхел или Керепакупай меру (Водопад на най-дълбокото място) е във Венецуела. Той е на река Кереп, приток на р. Чурун, която пък е приток на Ориноко. Височината му е 978м. Открит е едва в началото на ХХ век от пътешественика Ернесто Санчес Ла Крус, който успява да влезе в сърцето на джунглата. Името си обаче дължи на американския авиатор Джеймс Ейнджъл, който през 1933г прелита над него и го популяризира по света.

3. Най-старият – Водопад Baatara

Водопадът Баатара в Ливан е най-известният пещерен водопад в света. Мнозина го смятат за най-стария на земята въпреки, че е открит сравнително скоро – през 1952г от фревския спелеолог Анри Койфайт. Намира се в Ливан. Водопадът пада от височина 255м във варовикова пещера. Известна е като Пещерата на трите моста защото по пътя към пещерата водата преминава през три сводести моста с естествен произход.

4. Изтичащ под земята – Водопад Shiraito

Водопад Ширайто

Японският водопад Ширайто, в превод „Бели нишки“, за разлика от повечето водопади в света е образуван не от река, а в подземни води, изтичащи под скалите. Името му се свързва с визуалния ефект, който се получава от десетките тънки потоци, които изскачат от скалистите недра. Въпреки, че височината му е само около 3,0м, то ширината му е впечатляваща – над 70м. Намира се в Япония, близо до връх Фуджи и от 2013г е забележителност в списъка на Юнеско.

5. Най-легендарният – Водопад „Seven sisters“

Водопад Седем сестри

Древна скандинавска легенда е свързана с появата на този водопад. Красив и силен млад викинг трябва да избере за съпруга една от седем сестри. Но те всичките били толкова прелестни, че той не могъл да реши. А всяка от тях мечтаела да бъде избрана. Решено било изборът да се отложи за сутринта. Тогава младежът трябвало да се върне и постави воал на своята избраница. Той, така и не могъл да вземе решение и от тежките мисли се вкаменил. Чакащите го напразно сестри също се вкаменили и от скалите потекли седем водопада, олицетворяващи техните сълзи и нещастие.

Водопад „Седем сестри“ се намира в Норвегия, Герангерфьорден. Височината им е около 250м.

6. Най-широкият – Водопад Khone Phapheng

Водопад Хона

Водопадът Хона е в Лаос, на река Меконг, недалече от границата с Камбоджа. Визуално не е чак толкова впечатляващ. Най-високите падове и каскади са до 21м. Но затова пък той е най-широкият в света – заедно с острова е около 10 373 м. Водопадът Хона е най-големият в Югоизточна Азия.

7. Най-красивият – Водопад Iguazu

Водопад Игуасу

Открих го на първо място в много класации. Игуасу или в превод Голяма вода са водопади на границата между Бразилия и Аржентина. Представляват съвкупност от 275 водопада създадени от двете реки – Парана и Игуасу. Всичките са разположени във формата на подкова и са в едноименните национални паркове, част от списъка на Юнеско.

Водопад Игуасу

Най-впечатлявящият от всичките е Дяволсокото гърло.

8. Най-известният – Водопад Niagara

Водопад Ниагара

Безспорно най-известният и най-посещаван от туристи е Ниагарският водопад. Намира се на границата на щат Онтарио, Канада и щат Ню Йорк, САЩ. Състои се от три части: Подковата(Канадският водопад, 57м висок и 670м широк), Американският водопад (58м висок и 320м широк) и по-малкият Английски водопад, наречен Bridal Veil (Булчински воал). Под водопада са изградени ВЕЦ с обща мощност до 4,4 гигавата. Всяка година е посещеван от над 30 млн. туристи.

Най-уникалните водопади в света са природни чудеса, които всеки би искал да посети поне веднъж в живота си.

Източник: https://www.myjane.ru/articles/text/?id=14691; https://en.wikipedia.org/wiki/Khone_Phapheng_Falls; https://bg.wikipedia.org/wiki/Iguazu; https://www.britannica.com/place/Niagara-Falls

Автор: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights