Новоселско въстание – чешми и паметници напомнят за кървавите събития

На 1 май 1876г, на връх Бабан (наречен от северняците тяхното Оборище) се взема решение за избухването на Новоселското въстание. На следващия ден е обявено най-масовото въстание в Северна България.

Надпис на чешмата в центъра на гр. Априлци

Новоселско въстание – исторически данни

Цялото население на Ново село, Батошево, Кръвеник, Острец и другите околни махали се вдига на въстание. От Гброво към тях тръгва четата на Цанко Дюстабанов. Така е обявена Новоселската република, в която вече се живее свободно, както е проповядал Васил Левски. В центъра на гр. Априлци в чест на въстанието са издигнати паметник и паметна чешма.

Паментик, в центъра на гр. Априлци, посветен на Новоселското въстание

КЛЕТВАТА

АКО МЕ УЛОВЯТ
ОЧИТЕ ДА МИ ВАДЯТ
МЕСАТА ДА МИ РЕЖАТ
НЕМА ДА ИЗКАЖА НИЩО

Това е клетвата на въстаниците написана върху една от плочите на чешмата до паметника, посветен на Новоселското въстание в центъра на гр. Априлци.

Разбрала за въстанието турската власт веднага събира около 7-хилядна армия от башибузуци и черкези, която се отправя натам. Започва героичната защита на Новоселската република. Това продължава 9 дни, в които въстаниците отблъскват набезите на многочислената орда. Гордите балканджии отказват да се предадат за да спасят себе си и своите близки. Жени, деца и старци застават редом с въстаниците, Новоселски манастир става укрепление. Потушаването е страшно и много кърваво. Не e случайно, че някои го наричат вторият Батак.

Отбраната при Граднишки боаз

Едно от местата, на които са се водили кървави битки за защита на Новоселската република е Граднишки боаз.

На това място въстаниците са от с. Кръвеник и с. Острец. Вардата продължава 9 дни. Начело е войводата дядо Фильо Радев – кмет на село Кръвеник.

Тук, на малко уширение, студената вода от каменна чешма утолява жаждата на преминаващите пътници.

Чешмата на Греднишки боаз

Красиво стихотворение е написано на мраморната плоча върху нея, с което е възпята епичната битка в местността.

Пътнико спри, помълчи за минута

дедите ни битка тук водиха люта

Туй място е свято за да станем народ,

да възкръснем из гроба. Тук на смърт и живот

поробител и роб премериха сили.

Девет дни тук трещяха сопи и вили.

Девет дни във глухите дебри хайдушки

звънтяха ножове и пукаха пушки

Потънаха в кръв и пожари селата.

Но из пожарите изгря свободата

Пътнико спри се, спомни си за минута

падналите за нас във битката люта.

Когато пада село Батошево, турските войски удрят въстаниците при Граднишки боаз в гръб. Положението е много опасно. Тогава войводата дядо Фильо освобождава борците от клетва, дадена пред него. Той ги пуска в Балкана, където заедно с жените и децата си да опитат да се спасят. В местността са убити и обесени предимно четниците от Севлиево. През 1900г тук е издигнат паметник.

Паметникът при Граднишки боаз

Макар и малко неграмотно, от четирите страни на паметника са изписани имената на загиналите.

След като освобождава четниците си дядо Фильо е преведен от едно овчарче високо в Балкана. За съжаление е заловен в местност, наречена „Плочата“, където башубузуците отсичат главата му. В Новоселската епопея загиват над 200 четници, мнозина са прокудени или заточени, а жертвите от местното население са дори повече. Селата са опожарине и почти изцяло сринати.

Затова хора, нека всеки който пътува от Севлиево към Априлици да спре на чешмата, да утоли жажада от пивката вода и да сведе глава в памет на героите.

Чешма-паметник на Граднишки боаз

Източници: http://www.desant.net/show-news/30359, https://dariknews.bg/regioni/gabrovo/predi-138-godini-v-sevlievskiq-kraj-izbuhva-aprilskoto-vystanie-1263202 , Стефан Йонков – жител на гр. Априлци

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights