Лозенският манастир и 90-годишната му чешма

Лозенският манастир, се намира само на около 10км от София. Заедно с още 13 манастира в околностите на София е част от така наречената Средецка Мала Света Гора още от времето на Второто българско царство. В днешни дни са включени още седем от близките до столицата манастира.

История на манастира

Манастирът е разрушаван на два пъти, третият път е изграден отново върху старите си основи през 1821год. Тогава е построена и църквата, която през 1868г е преустроена в необичаен за времето си вид – трите големи купола и до днес гордо се извисяват над покрива на сградата.

Трите купола на църквата "Свети Спас" на Лозенски манастир с кръстове върху тях и красиви витражи
Трите купола на църквата „Св. Спас“

Манастирската чешма

Манастирската чешма обаче е изградена около 100 години по-късно, през 1929год. Това става ясно от каменна плоча върху нея. От нея тече изворна вода.

Старата 90-годишна каменна чешма от гранит и червен камък пред Лозенски манастир

През 2004г чешмата е обновена с помоща на областната управа. За съжаление от тогава до сега иконата на Богородица в горната, полукръгла част почти се е изличила и само ореолите на светците блестят в златно.

Чешмата се намира извън двора на манастира, на площадчето пред него. До нея има и маси, на които да се сложи хубава трапеза, което много хора правят, когато времето е подходящо.

Площадчето пред манастира със старата чешма под върбата.
Лозенски манастир – площадчета с чешмата отпред

Вътре в красиво подредения двор на манастира има една по-нова чешма. В близост до нея и в същия стил е изграден кладенец.

Лозенски манастир и неговия двор - двете жилищни сгради, църквата, нови кладенец и чешма
Дворът на Лозенски манастир
Новата чешма  вътре в двора манастира- каменна и с червен камък
Лозенски манастир-чешма в двора

По пътя към Лозенски манастир

Прекрасно е тук, зелено, чисто и подредено. В края на двора се разкрива уникална гледка към Софийското поле. Заслужава си човек да направи тази разходка, само на две крачки от София. Пътят пеша до манастира е едно вдъхновяващо преживяване – борова гора, после широколистна, пътеки, които са като арки с надвисналите над тях клони, дерета и много, много чудесни гледки.

Горе-долу на половината път се минава покрай чешма, на която май и казват „Ловната чешма“. При продъжително сухо време, вода от нея почти не тече.

Мераклиите могат да продължат след манастира – около 10-на минутки и да се порадват на гледката от още малко по-високо. В хубаво време отгоре се виждат и Софийското поле, и Витоша.

Гледка от хълма, над Лозенски манастир към Софийското поле
Гледка от високото над манастира

Използвана информация:https://bg.wikipedia.org/wiki/; http://www.bulgariamonasteries.com/lozenski_manastir

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights