Изворът на нимфите и храмът на Афродита край Каснаково

Красивите изворни нимфи изпълняват своите магически танци край водата и се опитват да примамят някой мъж при тях…

Изворът до с. Каснакаво е част от най-добре запазеният у нас храм – нимфеум. На път за Хасково, вместо по магистралата, минах по старото шосе след Първомай и реших да направя малка отбивка за да посетя мястото.

Какво е нимфеум ?

Нимфеумът е светилище, посветено на нимфите, най-често на изворните нимфи. Изграждани са в Древна Гърция и в Древен Рим, но и на други места по света. Обикновено са изграждани на места – естествени пещери с извори в тях, за които се е смятало, че са обитавани от местни нимфи. Единственото такова светилище в България е нимфеумът при с. Каснаково, Хасковско.

Изворът на нимфите и Афродита

Изворът на нимфите блика естествено от скалите – цепнатината между тях отсреща. Рано, на пролет е по-водообилен, а през лятото е по-малък, но не пресъхва.

Изворът на нимфите – легендата

Тракиецът Тит Флавий получава голяма площ земя край с. Каснаково като награда за 30 годишната си вярна служба към Рим. Там той, заедно със съпругата си Клавдия Монтана изграждат вила, в която да живеят.

В близост до вилата имало скален извор, който бил почитан от траките като светилище на нимфите. Считало се, че красивите изворни феи излизат вечер и танцуват край извора.

Изворът на нимфите и Афродита
Изворът на нимфите и Афродита

Тит Флавий е запленен от легендата и загадъчността на мястото около извора. Решава да изгради на това място в чест на съпругата си Клавдия храм, посветен на Афродита. Заедно с храма във формата на полукръг, той изгражда също амфитеатър и място за поклонниците. Освен централния басейн, откъдето всъщност блика извора, има още два, от двете страни, които се пълнят от него.

Легендата разказва, че по време на строителството красива нимфа се опитвала да съблазни тракиеца, но той останал верен на съпругата си. Все пак освен за Афродита, храмът бил наречен и на изворните нимфи. Смята се, че силуета на изкусителката е изобразен върху скалите над извора.

Аз също, като че ли различих нещо там – но това е въпрос на въображение.

История на светилището

Светилището е разкрито благодарение на изворът на нимфите. През 1898 година местните хора разкопали стените, за да видят от къде е тази вода, която непрекъснато се стича. За историята по изграждането на светилището свидетелства надписът над извора.

На добър час!
Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита.”

За съжаление мястото е разчиствано от трудоваци, без да има хора на науката наблизо и много от изкопаните тогава ценни материали са загубени. В крайна сменка в средата на ХХ век разкопките са приключили. Установено е,че изворът на нимфите е част от цял култов комплекс. През 1968г е обявен за национален паметник на културата.

Има поверие, че ако младите жени пият от изворчето зачеват по-бързо и раждат здрави и силни синове. Не знам доколко е вярно, но в изворчето имаше множество жабки, а дали всичките са мъжки …?

Как да стигнем до светилището с извора на нимфите и Афродита?

Ако пътувате от Пловдив, по стария път към Хасково, точно преди табелата на с. Клокотница завивате вляво по посока за с. Каснаково. От центъра на селото, нещо като кръгово, тръгвате вдясно, стигате до края на Каснаково и пресичате моста над р. Банска. От там по пътя е съвсем близо, стига се до паркинг.

От паркинга се тръгва по каменна алея, след малко в ляво е информационния център, а още малко нагоре се стига до огромна поляна, където са разположени сградите и нимфеума.

Ако разполагате с повече време, а не бързате като мен, може да отидете и до разкопките на вилата на Тит и Клавдия или да се разходите до църквата, както е указано на табелата.

Текст и снимки: К. Найденова

Ползвани източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/нимфеум; https://haskovo.live/легендите за извора на нимфите и Афродита

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Enola Yost каза:

    Fantastic read! I was especially impressed by the depth provided on the topic, offering a perspective I hadn’t considered. Your insight adds significant value to the conversation. For future articles, it would be fascinating to explore more to dive deeper into this subject. Could you also clarify more about the topic? It caught my interest, and I’d love to understand more about it. Keep up the excellent work!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights