Лековитото аязмо и пещерата на Св. Йоан Рилски Чудотворец

Лековитото аязмо, от което Свети Йоан Рилски е утолявал жаждата си е съвсем близо до пещерата, която Светецът обитава през последните 12 години от живота си.

Лековито аязмо край пещерата на Св. Йоан Рилски

Свети Йоан Рилски

Свети Йоан Рилски е закрилникът на българския народ и най-големият наш светец. През целия му живот, това което го води е пълната му отдадеденост и огромната му любов към Бог.

Въпреки , че е отраснал в заможно семейство, той раздава цялото си имущество на бедните. В сърцето му гори безкрайна любов към Бог и той му се посвещава изцяло. Оттегля се като отшелник в Рила планина. Когато за първи път излекувал болен човек, славата му се разнесла, привличайки все повече хора. Негови последователи и ученици се установяват наблизо и така постепенно се създава манастир.

Бивайки през целия си живот все така скромен и отдаден на Бог, Свети Йоан Рилски живее в пещера, намираща се на около 3-4 км след Рилския манастир.

Пещерата на Св. Йоан Рилски

Това място е изпълнено с енергия. Пещерата се намира в скала до малка каменна църква (старата постница), в която дълги години са били погребани мощите на Светеца /сега те са в църквата на Рилския манастир/.

Пещерата на Св. Йоан Рилски

В дясно от църквата, по тясна пътека се стига до каменни стълби към входа на пещерата.

Пещерата на Св. Йоан Рилски
Пещерата на Св. Йоан Рилски

Вътре в малката кухина под скалата е там, където светецът е живял. Неговото каменно ложе е превърнато в импровизиран олтар. Тук можеш да запалиш свещичка и да се слееш с магията на святото място. Тук може да се замислиш за много неща…

Пещерата на Св. Йоан Рилски
Пещерата на Св. Йоан Рилски

„Аз, смиреният и грешният Иван, който не съм извършил никакво добро на земята, когато дойдох в тази Рилска пустиня, не намерих човек в нея, но само диви зверове и непроходими дебри. И поселих се в нея самин със зверовете, без да имам нито храна, нито покрив, но небето ми беше покрив, земята постеля, тревата храна. Но благия Бог, заради обич към Когото презрях всичко и претърпях глад и жажада, мраз и слънчев пек и телесна голота, съвсем не ме изостави, но като милосърден и чедолюбив баща, задоволи всичките ми нужди“

Тук, в тази пещера, и в най-горещия ден лъха студ. Тук, поглеждайки към тясната цепнатина, през която ако се промушиш се вярва, че се пречистваш, човек някак си се усеща като дребна прашинка.

Първият ми поглед към тясната пролука през която трябваше да мина ми каза „абсурд“, няма да мога, но видях колко много хора преди мен се справиха. Така че, силното желание и инатът казваха – напред. Пазейка фотоапарата, се оказа, че всъщност трябва да се поогънем като тръстика и бързо се преминава. Излизайки от дупката се чувствах окрилена и щастлива и все едно попаднала в нов свят.

Пещерата на Св. Йоан Рилски
Пещерата на Св. Йоан Рилски

Съвсем наблизо, спускайки се по пътеката се намира лековитото аязмо.

Лековитото аязмо до пещерата на Св. Йоан Рилски

Лековито аязмо край пещерата на Св. Йоан Рилски

Не знам как е било преди, вероятно водата е бликала направо от камъка. Днес е оформена масивна каменна чешма направо в скалата. В нея е вградена красива мозайка с образа на Светеца.

Лековито аязмо край пещерата на Св. Йоан Рилски

Казват, че тук водата никога не пресъхва, защото тя е избликнала вследствие от молитвите на Свети Преподобни Йоан Рилски.

Лековито аязмо край пещерата на Св. Йоан Рилски
Лековито аязмо край пещерата на Св. Йоан Рилски

Хората вярват, че ако оставят листче с желание до чешмата и ако имат силна вяра, могат да изпросят благословението и закрилата на Рилския отшелник. Тук непрекъснтато има хора които отпиват от благата вода и оставят бележки в скалата зад чешмата и едва успях да направя няколко снимки.

Църквата до пещерата на Св. Йоан Рилски

Не забравяйте преди да тръгнете да отидете до малката църквица – „Успение на Свети Йоан Рилски“. Тя е много стара, в нея се намира гробът на Св. Йоан Рилски Чудотворец.

Гробът на Св. Йоан Рилски
Гробът на Св. Йоан Рилски

Мощите на Светеца за последно са положени в главната църква на Рилския манастир, след като в годините многократно са пренасяни на различни места.

Църквата е с красиви иконописи, в момента тече реставрация, така че надявам се в скоро време ще бъдат още по-хубави.

Църквата край пещерата на Св. Йоан Рилски
Църквата край пещерата на Св. Йоан Рилски
Църквата край пещерата на Св. Йоан Рилски

Това, че се докоснах макар и за малко до това свято място, пречистих се и се заредих с неговата енергия беше нещо, за което отдавна мечтаех. Да не пропусна, че изкачването до там беше през една приказна гора и удоволствието беше двойно.

Текст и снимки: Катрин Найденова

Ползвана информация: https://bg.wikipedia.org/wiki/Иван Рилски; https://rilskimanastir.org/bg/about/postnitci-i-metosi/starata-postnitca/

2 Отговори

  1. Mya Raynor каза:

    Attractive section of content I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast

  2. An excellent synthesis of ideas.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights