10-те най-уникални места в България, които посетихме през 2020г.

Предвид това, че през тази 2020г година пътуванията извън България бяха почти невъзможни, попътувахме повече у нас. Магията на водата откри някои уникални природни места, за които разказахме в нашите публикации. Това са:

1. Шейтан дере

Топът на най-уникалните места в България за мен е проломът Шейтан дере. Той започва непосредствено след стената на втория поред язовир на река Арда – язовир „Студен кладенец“. Странните почти черни скали на каньона представляват застиналата лава на намиращия се в близост отдавна изгаснал вулкан „Свети Илия“. Наричат го още Дяволското дере, а името му е обвито с предания и легенди.

2. Природна забележителност „Корабите“

Две огромни скални образувания са досущ ката два огромни кораба, акустирали в едно от множеството заливчета край Синеморец. Местност „Корабите“ е обявена за природна забележителност и наистина е едно от най-уникалните места в България.

3. Пясъчната коса и устието на Велека

Казва се, че тук река Велека прегръща и целува Черно море. Устието в близост до Синеморец образува наповторима пьсъчна коса. Това е едно от най-красивите места по нашето Черноморие. Обявено е за защитена местност и е част от природен парк Странджа.

4. Екопътека „Искър – Панега“

Екопътеката образно „свързва“ реките Златна Панега и Искър. Едно много красиво място за разходка по пътеките край реката и преодоляването на множеството дървени мостчета над нея. В близост е и единствената и неповторима пещера „Проходна“, често наричана „Очите на бога“.

5. Златният парк и златната река край Луковит

Отново сме край река Златна Панега. Златният парк е оформен около реката, на мястото където тя е преградена, заради изграденият там ВЕЦ. Образувалото се езерце, множеството каменни къщички, както и майсторската изработка на всичко наоколо от камък и дърво привличат като магнит.

6. Екопътека „Изворите на река Младежка“

Едно прекрасно място в дебрите на Странджа, в близост до едноименното село. Река Младежка е ляв приток на Велека. В по-голямата си част тече през гориста долина. Разходката е приятна, покрай реката и по множество мостчета. Изворът е на около километър от селото, Уникално е да се види как от тук надолу има река, а нагоре коритото е сухо.

7. Водопад Докузак – най-големият в Странджа

Водопад Докузак е на едноименната река. А тя се захранва от карстовите извори Големият врис, Малкият врис, Сушица, Бигорът, Бялата вода и Деветте извора. От последните идва и името – dokuz на турски е девет. Красив е и съвсем лесно достъпен – почти до шосето.

8. Изворът на Струма или почти до него

Една много приятна и лесна екопътека над село Чуйпетлово. Крайната цел е дървеното мостче над река Струма, която тук представлява просто един поток. Изворът е на около 1,5 км, но доста по-високо, почти при Черни връх.

9. Река Струмешница и невероятните чинари.

Невероятните, направо извънземни чинари са край река Струмешница или Струмица, която идва от Македонско и се влива в Струма. Едни от най-уникалните дървета са в градинката пред националния парк-музей „Самуилова крепост“.

10. Делчевски водопад

Една много лесна и кратка пътека по която да се разходиш попътно, ако си тръгнал към село Делчево. Делчевска река и малкият водопад си струват разходката особено в горещите летни дни.

(За по-подробна информация, последвайте маркираното към линковете.)

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights