Екопътека „Искър-Панега“ и пещера „Проходна“ – магията на природата

Екопътека „Искър-Панега“ и Пещера „Проходна“ са част от първият в България геопарк „Искър-Панега“ край Луковит. В основата на замисъла за създаването на парка е сентенцията:

„Природата е в нас и ние сме в нея“

Ако се обходи цялата пътека ще се стигне до невероятната природна забележителност пещерата „Проходна“ или известна още като „Очите на бога“

Екопътека „Искър – Панега“

Екопътека „Искър-Панега“ е чудесно място, където може да се прекара страхотно един хубав ден, през който и да е сезон. Началото е при град Луковит и образно „свързва“ реките Златна Панега и Искър. Това си е една приятна и много лека разходка в красива природа, живописни форми, каньони и пещери. Може да се повозиш по реката, или да се поседне на пикник.

Екопътека "Искър-Панега"
Началото на екопътека Искър-Панега

Началото започва от мост, до който могат да се вземат под наем водно колело, лодка или каяк.

Екопътека "Искър-Панега"

Ние решаваме да се разходим пеша, докъдето стигнем и колкото ни е приятно. И какво да видим – още в началото попаднахме в царството на водните кончета. Толкова много, и на едно място ….. втурнахме се да ги снимаме.

Екопътека "Искър-Панега"

Накацали, плътно върху тръстиките или на паднали във водата дървета, водните кончета са като мъниста. В началото бяха само сини, но впоследствие са появиха и кафяви водни кончета.

Няма какво толкова да се пише. Това е една разходка в живописната долина на реката по пътеки, дървени мостчета и край спиращи дъха красиви гледки.

Екопътека "Искър-Панега"
Първият мост
Екопътека "Искър-Панега"

Изключително вълнуващо е преминаването по дървените платформи закрепени за самите скали, оформящи леглото на реката.

Екопътека "Искър-Панега"
Втори мост
Екопътека "Искър-Панега"
Трети мост над река Златна Панега

След третия мост е пещерата „Темната дупка“.

Нашата разходка приключи тук, при пещерата, която е една малка пещеричка. Там пред нея има изградено барбекю, сложени са маси и пейки за желаещите да поостанат повечко.

Разходката до „Темната дупка“ е около 1,420 км. Почиваме малко, още някоя снимка и хайде обратно.

Там, в началната точка с удоволствие открихме спокойно плаващите под моста диви патици, които първоначлно не бяхме забелязали.

Пещера „Проходна“

Тази пещера е уникална и все едно е създадена от Бог. Не може да се опише, не може да се покаже на снимки – тя трябва да се усети на място. Величествена е малко казано.

Очите са идеални, като нарисувани от четка – тази, на най-великия художник – Природата.

Пещера "Проходна"

За пещера „Проходна“

Пещерата представлява най-дългият пещерен тунел – 365м. Това е грандиозен скален мост ориентиран изток-запад. Височина на сводовете е до 56м. Уникалните очи са се образували вследствие ерозионните действия на водата, просмукваща се през тавана, но по-красиво би било да си представяме, че има божествен произход.

Пещера „Проходна“ е една от малкото пещери в България, в която освен катерене се изпълняват и бънджи скокове.

Пещера „Проходна“ е феномен, който трябва всеки да види, още повече че е достъпна през всички сезони. Съчетано с разходка по екопътека „Искър-Панега“ ще е едно изживяване с наситени емоции, които ще се помнят дълго.

Ако се идва откъм София, първо до пещерата, после до екопътеката „Искър-Панега“ в Луковит, ако се идва откъм Плевен – обратното.

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/Проходна ; https://www.lukovit.bg/bg/geopark-iskar-panega/kakvo-predstavlyava-geopark-iskar-panega

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Уникална красота, пътеката е просто чудна!

  1. 26.03.2023

    […] може да прочетете, ако последвате връзката, а именно: Пещерата „Проходна“ или Очите на Бога“, Екопътека „Искър-Панега“, Златният парк в […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights