5 основни правила: Колко вода трябва да пием на ден и защо?

Водата е основната съставна част на човешкото тяло и необходимостта от нея е безспорна. Има много и различни мнения относно това, колко вода е полезно да се пие всеки ден. Обикновено се препоръчва спазването на правилото 8х8, или 8 чаши вода по 8 унции ( 1 течна унция = 30мл), което прави приблизително 2 литра.

Някои източници препоръчват да се пие вода почти непрекъснато през целия ден. Други пък смятат, че трябвада се пие толкова вода, колкото ни изисква организма.

Пътят на водата в нашето тяло

Изпитата чаша вода прави дълго пътуване в нашето тяло. Преминавайки през хранопровода, течността попада в стомаха, след това в червата, където се абсорбира в кръвта. През деня, в организма ни се абсорбират около 8-9 литра течност, от които само около 2,5 литра са вода и храна. Останалата част от обема представлява стомашния сок.

Освен това водата преминава през кръвоносната система като част от кръвта.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 24557588028_cdde7823de_o.jpg

Кръвта е на 45-48% съставена от кръвни клетки (еритроцити, левкоцити, тромбоцити и др.) Всичко останало е плазма – вода с разтворени в нея протеини, аминокиселини и минерални съединения. Чрез плазмата се прехвърлят необходимите вещества към органите, а течността отива по друг дълъг път.

В резултат на биохимичните реакции извършващи се в нашето тяло се образуват отпадъчни вещества. Те могат да причинят интоксикация, ако не бъдат незабавно изведени от тялото ни. С помощта на водата голяма част от отпадъчните продукти излизат навън.

Бъбреците отделят около литър течност, около 300-400 мл повече излизат със съдържащото се в червата.

Издишваме около 100 мл във въздуха, а 400 мл се изпаряват през кожата чрез потта.

Колко вода на ден е необходима за да се чувстваме добре?

Какво е жаждата?

Ако в тялото няма достатъчно течност, определени рецептори, които контролират състава на кръвта и нейното налягане започват да сигнализират за това на мозъка. Той от своя страна се опитва да привлече внимание към този проблем – появяват се сухота в устата, вискозна слюнка и понякога чувство на глад. Всичко това се нарича жажда.

Колко вода на ден ни е нужна за да се чувстваме добре? Това зависи от различни фактори:

  • възрастта
  • теглото
  • физическата активност
  • температурните условия
  • състоянието на тялото

Да, говорим само за чистата вода. Е, може с лимонче или стръкче мента, но дотам.

Чаят и кафето също са течни, но поради кофеина в тях те имат диуретична функция и ние губим повече течност, отколкото е необходимо.

Газираните напитки също са към общото количество течност, но с тях се увеличава приемът на калории, а и всички добавки които съдържат – ами изобщо хич не са много полезни.

5 основни правила за водата, която да изпиваме на ден

1 правило: Средностатистическият възрастен индивид трябва да изпива около 2-2,5 литра вода. В активни спортни дни тези цифри трябва да са по-високи – покачват се до 3-3,5 литра. но все пак хората сме различни, затова има нещо като формулка, по която да пресметнем. Изчисляваме количеството вода на човек в активна възраст според теглото:

  • мъже = теглото в кг х 35 ml
  • жени = теглото в кг х 30 ml
  • Пример: мъж 98кг х 0,035 l = 3,43 литра; жена 64кг х 0,030 l = 1,92 литра
  • Спортуваме или по-тежка физическа дейност – увеличаваме

2 правило: За децата нуждата от вода се увеличава 2-3 пъти в сравнение с възрастните. Изчислява се като телесно тегло се умножи по 80-100 ml на кг. Това е така заради по-интензивния метаболизъм на децата и недостатъчно развитата им бъбречна функция.

3 правило: Бебетата получават достатъчно течности с майчиното мляко.

Декларацията на СЗО за подпомагане на кърменето изисква да не се дава на бебета на възраст под 4 месеца друга течност, различна от кърмата, освен по медицински причини. Причината е, че пиенето на преварена вода намалява смукателната активност.


4 правило: За хората в по-напреднала възраст и при такива с хронични, сърдечно-съдови заболявания приемът на вода трябва да бъде ограничен до 1-1,5 литра на ден. Има голяма вероятност излишъкът от нея да причини оток, което ще влоши общото състояние на човека.

5 правило: При здравословни проблеми: по време на остри настинки, отравяния и други заболявания, които причиняват интоксикация, трябва да се пие много повече вода.

При по-големи усложнения понякога е по-добре да се замени обикновената вода с физиологичен разтвор или разтвор на глюкоза. Това ще възвърне загубените полезни елементи и организмът ще се възстанови по-бързо.

Текст: К. Найденова, снимки: К. Найденова и Flicr (сложена е препратка към оригинала)

Източник: https://www.weekend.today/spectemy/no-podorozhnik/skolko-vody-nuzhno-pit-v-sutki-5-pravil.htm

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights