Най-малко 6 заболявания може да си докараме при честа дехидратация

Водата е източник на жизненост и енергия. Както вече споменах в публикацията за ключовата роля на водата, тя представлява около 70% от човешкото тяло. Лишавайки се от необходимите за нас количества вода ние му причиняваме доста и то големи неприятности.

Признаци на обезводняване

Липсата на вода в тялото води до дехидратация. Когато в тялото няма достатъчно вода то не може да изпълнява обичайните си функции. Без вода човек може да умре за 3 дни, докато без храна, но употребявайки вода може да живее няколко седмици.

Най-лесно дехидратацията се разпознава чрез урината. Когато се приема достатъчно вода, тя е светла и без мирис. Обратното – става все по-тъмна, тялото полага усилия за да съхранява водата като я концентрира, което затормозява работата на бъбреците.

Други от признаците, че човек е дехидратиран са сухота в устата, гадене, напукване на кожата и сухи устни.

Знаци за обезводняването са също преумора и слабост. При тежка дехидратация може да се ститне до объркване, слаб пулс, понижено кръвно налягане и дори цианоза.

Може да се обезводним, когато стоим дълго на слънце. Пушачите също са изложени на дехидратация, защото съставките на цигарите и никотина изсушават цялото тяло.

Отрицателни ефекти за тялото от дехидратацията

Предполага се, че недостатъчният прием на вода може да доведе до много заболявания, включително:

 • тахикардия, сърцебол;
 • ниско кръвно
 • киселини, тежест, болка в стомаха, лош дъх;
 • болка при колит и запек.
 • ревматични болки в ставите и гърба;
 • спазми в мускулите на краката и ръцете
 • силно главоболие и дори мигрена;
 • забавени реакции, силна умора и слабост
 • замаяност, объркване, припадък
 • сив цвят на кожата
 • влошаване на състоянието на косата и ноктите

Дехидратацията много често може да доведе и до безсъние.

По време на сън организмът губи чаша вода чрез дишане и пот. Затова тялото започва да пречи на човека да заспи за да му напомни, че трябва да пие вода.

Човешкото тяло се нуждае от вода за пълноценната работа на всички органи. Адекватният прием на вода допринася за доброто функциониране на храносмилателната, кръвоносната и нервната система.

Тялото компенсира липсата на вода, като взема от където има – от скрити те си резерви. А това е: 66% от клетките, 26% от извънклетъчната течност и взема 8% от кръвта. Много по-лесно е тялото да се отърве от излишната вода, отколкото да страда от недостига и. То отделя капка по капка за жизненоважните органи, жертвайки интересите на по-малко важните функции на тялото. Това обаче никак не е в наша полза, защото всичко е важно.

Голяма част от хората могат да понесат до 3-4 % спад на общата вода в организма си без проблем. Намаляване с 5-8% може да доведе до умора и замаяност, а спад с над 10% води до физическа и психическа отпадналост и тежка жажда. Когато дехидратацията е между 15 и 25%, това е фатално и настъпва смърт.

Затова хора – пийте често чиста водица и ползите ще се появят!

Текст: К. Найденова; Снимки: Flickr – препращат към първоизточника

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/Dehidratacia ; https://www.barrier.ru/encyclopedia/obraz-zhizni/kakoe-kolichestvo-vody-nado-cheloveku/; https://www.barrier.ru/encyclopedia/obraz-zhizni/kakoe-kolichestvo-vody-nado-cheloveku/

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights