Делчевски водопад и крайпътна чешма по пътя за с. Делчево

Село Делчево е само на 9км от Гоце Делчев и за разлика от повечето селца наоколо, които почти са обезлюдени успява да привлече доста посетители. Запазеният му от края на XIX век възрожденски стил е много привлекателен. Има 27 къщи обявени за паметници на културата и духът на миналото се усеща много силно, когато тръгнеш да се изкачваш по тесните калдъръмени улички.

село Делчево

Но не само селото е интересно за разходка, по пътя натам има какво друго да се види. Едно малко водопадче, носещо същото име е супер приятен повод за бърза отбивка, ако сте тръгнали в тази посока.

Пътеката към Делчевски водопад

Пътят до Делчево се вие през планината като бягаща през тревата змия. Завоите на места са почти на 360 градуса, направо да ти завие свят, но пък откриват впечатляващи гледки.

Гледка към гр. Гоце Делчев

Малко след като се отмине Неврокопски манастир „Света Богородица Живоприемний източник“, на няма и половин километър, точно при първия почти обратен завой има малко уширение. От там започва пътеката към Делчевски водопад.

Патеката към водопада

Разходката през лятото тук е много приятна защото през цялото време оставаш скрит от жаркото слънце под сянката на дърветата.

Тук сме в полите на Южен Пирин, макар и в ниското има достатъчно красиви гледки, които прозират между клоните на дърветата.

Пътеката е изключително лека, тъй като по цялата си дължина е съвсем равна. Дълга е около 400м и изобщо не се усеща кога си я проходил.

Делчевски водопад

Както казах, бързо се стига, около 15 минути. Има беседка, която е ориентир за това че сме близо и започва да се чува шумът на водата. И ето го – Делчевски водопад.

По средата на лятото, не е така пълноводен, но все пак в Делчевска река има достатъчно вода за да може да се насладим на една красива гледка.

Делчевски водопад

Пет-десет минути за снимки и хайде обратно.

Крайпътната каменна чешма

След разходката до водопада, продължаваме пътуването към с. Делчево. Само на 140 метра от тук вляво има друга отбивка. Каменна чешма бележи началото на екопътека наречена „Манастир Живоприемни източник“.

Каменната чешма по пътя за Делчево

Чешмата е изградена от човек, който е искал да увековечи рода се – Георги Шанков, но може и да е Шомков, Шапков или Шаиков – не съм сигурна кое от всичките. Посвещението е : „Водата тече, животът минава, а построеното от човека остава“.

Чешмата е с кът за почивка, а желаещите могат да тръгнат по пътеката или да продължат към Делчево по шосето.

Пътеката манастир „Живоприемни източник“ носи името на Неврокопски манастир „Света Богородица – Живоприемни Източник“ и е с дължина около 2 км. Това е най-прекия път, по който едно време жителите на село Делчево са стигали до града, преди да се изгради шосето. На места по нея все още има остатъци от калдаръмената настилка. Почти по цялата си дължина пътеката се движи по течението на Делчевска река.

Началото на пътека манастир „Живоприемни източник“

И така, напред по пътеката или на който не му се ходи – хайде по колите и към Делчево.

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights