6 красиви театрални сгради с изящни фонтани пред тях

Обикновено театралните сгради във всеки град са едни от най-красивите здания, а когато пред тях има фонтан, водните струи засилват още повече ефекта и ги правят още по-впечатляващи. Ще представя шест от тях.

1. София – народен театър „Иван Вазов“ и фонтан „Гимнастичката“

Фонтан пред театър Иван Вазов

За рождена дата на театъра може да се приеме 3 януари 1907 г. , кагато е играна първата постановка. Сградата е по проект на виенските архитекти – Фелмер и Хелнер и е строена 3 години. През 1923г избухва пожар и театърът е възстановен през 1928 г по проект на немския архитект Мартин Дюлфер и на българския строителен инженер, завършил в Мюнхен, Кирил Чапаров. Уникалното художествено оформление е дело на художниците Дечко Узунов, Георги Чапкънов и Иван Кирков.

Бронзовата статуя на гимнастичката от фонтана е с автор скулптура Георги Чапкънов.

2. Москва – Болшой театър

Фонтанът пред Болшой театър

Болшой театър в Москва е тай-големият в Русия и един от най-известните в света театри за опера и балет. Сегашната, последна сграда на театъра е от 20 октомври 1856 г. Предишните четири, първата от които от 1776 г са имали една и съща участ – изгаряли са в пожари.

3. Държавен театър Кошице, Словакия и пеещия фонтан

Фонтанът пред театъра в Кошице

Сегашната сграда на театъра е открита на 28 септември 1899 г. Построена е по плановете на архитект Адолф Ланг в еклектичен, необароков стил, на мястото на по-старата театрална сграда от 1788 г.

4. Братислава, Словашки национален театър и фонтанът „Ганимед“

Словашкият национален театър е най-старият в страната. Изграден е 1884-1886г по проект на същите Фелнер и Хелмер, проектирали народния театър „Иван Вазов“. В него се обединяват драматичен театър, опера и балет. Фонтанът на Ганимед е проектиран през 1888 г. от родения в Братислава В. Тилгнер.

През 2007г е открита нова сграда за театър в Братислава, чието строителство започва през 80-те години на ХХв и продължава около 21 години. Разположен е в края на града, близо до река Дунав. Пред новия театър също има оригинален фонтан.

5. Лвов, Украйна – Национален академичен театър „Соломия Крушелницка“

От 1897 до 1900г продължава строителството на Лвовския театър за опера и балет, който тогава е в състава на Австро-Унгария и градът се е казвал Лемберг. Изпълнено е много смело решение за покриване на протичащата през града река Полтва върху която е изграден театъра. Последно приема името на известно сопрано от началото на ХХ век.

6. Батуми, Грузия – Държавeн драматичен театър „Илия Чавчавадзе“ и фонтанът на Нептун

Драматично дружество в Батуми е създадено през 1913 г. , но настоящата сграда на театъра е изградена по-късно – през 1937г. Учудвам се да видя пред тетъра фонтан, който е копие на фонтана на Нептун в Болоня. Тук богът на моретата е истински позлатен, но не мога да кажа че това ми харесва повече от мъжествения оригинал.

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/Народен театър https://bg.wikipedia.org/wiki/Большо́й теа́тр https://ru.wikipedia.org/wiki/Slovak National Theatre https://ru.wikipedia.org/wiki/Лвовски театър; https://georgiantravelguide.com/en/batumi-drama-theatre;

Текст: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights