Черната катедрала, черният фонтан в Клермон Феран

    Клермон Феран изнедва и очарова всеки, който  реши да  се отклони малко от обичайните маршрути на екскурзиите във Франция. Името му може би не е супер известно у нас, а аз лично го свързвам с някакви спортни събития.  Първото, което се появява при всяка справка за него е уникалната му черна катедрала, която забележително се откроява, извисявайки се над целия град.

Гледка към фонатана с катедралата на Клермон Феран на заден план    

Черната катедрала на Клермон Феран 

Катедралата Възнесение на Дева Мария или Notre-Dame de l’Assomption à Clermont-Ferrand е построена в далечния XIII век в сърцето на Клермон-Феран. Цветът и  в действителност не е черен, а тъмно сив, но на фона на останалите сгради и червените им покриви изглежда  черна. Освен, че е изключително красива с двете си елегантни, над сто-метрови кули, катедралата е известна с уникалните си витражи от цветни стъкълца, изобразяващи различни религиозни сцени.       Камъкът, от който е изградена е типичен само за района –  вулканична скала известна с името „Вович“, от името на кариерите, в които се добива. Освен катетедралата още доста сгради в близост са изградени от същите камъни, само дето не са така високи. Същият е и фонтанът, поставен в центъра на Площад на победата.   

Фонтанът на Папа Урбан II   

През горещото лято на 2017г. той е оставен без вода, както много други фонтани във  Франция и Италия. Този фонтан е изграден през 1898 год. във връзка с честването на 800 год. от  първия кръстоносен поход. Горната му част представлява статуята на Папа Урбан II.      Това обяснява всичко на тези,  които се интересуват от кръстоносни походи. Но за всички като мен, които не са наясно – Папа  Урбан II, на събор през 1095г. в същия този град Клермон обявява началото на кръстоносните походи. Той призовава тълпите на поход за освобождаването на светите земи. Счита се, че съборът се е състоял приблизително на мястото на сегашната катедрала.       И така, фонтанът увековечава това събитие, като дясната ръката на папата сочи посоката на тръгване –  Светите земи. Освен бронзовата статуя най- отгоре, фонтанът е украсен с различни фантастични животни – гълъбът не е измежду тях и си е съвсем истински.

       За съжаление, горкият папа умрял без да разбере, че Йерусалим е превзет 14 дни преди това, тъй като новината все още не била достигнала до Рим.

Други фонтани в Клермон Феран

Освен този внушителен фонтан, гр. Клермон-Феран има  още 48 обществени фонтана. Най- близкият е в края на същия този площад – и от същия камък в основата.

      

Малко  по-надолу по улицата, на  главния площад на града  има красиви статуи и множество малки и по-големи фонтанчета, около които са образувани красиви цветни градини и сложени пейки за хората.

   С две думи – озовеш ли се наблизо или ако ти е по път, не изпускай да разгледаш този прекрасен френски град.


Източници: https://bg.wikipedia.org

Текст и снимки: К.Найденова

ксдSave

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights