Пирин, Попово езеро

Очарователното Попово езеро е разположено в най-големия циркус в Пирин.

Попово езеро

Преходът до Попово езеро не беше предвиден при нашата разходка из Пирин. Целта ни бяха Кременските езера, но се оказа че единият от маршрутите до тях преминава покрай него. В крайна сметка силите и времето ни стигнаха само до тук, за което изобщо не съжаляваме. Красотата на Попово езеро с малкото островче в средата му и цялата прелест на Пирин планина, изразяваща се в неповторимото излъчване на надвисналите над водата върхове – Джано(2662м) и Джангал(2730м) бяха повече от завладяващи.

Старото име на езерото е Папаз гьол. Оказва се че покрай него имало още 10 по-малки езера според едни източници или 16 броя според други. Цялата група е наречена Попови езера.

Пирин- Попово езеро

Попово езеро е най-голямото в Пирин – 132дка и четвърто по големина в България след Смрадливото, Горно Рибно и Близнака в Рила. То също е и най дълбокото в планината – 29,5м, което го поставя на второ място след Окото – 37м в Рила. Дължината му е 480м, ширината 336м, а обема 1 270 000 м.куб.

От езерото се изтича поток към шестте Рибни попови езера, които са по-надолу по склона. От тях се дава началото на р. Ретидже, приток на Места.

Изтичащ поток от Попово езеро
Изтичащ поток от Попово езеро

Както написах в публикацията за Безбожко езеро и връх Безбог, началото на повечето маршрути започва като се тръгне от хижа Безбог. Преминава се покрай езеро Безбог и се изкачва стръмнината, която миловидно е наречена Малка душевадка.(на снимката долу се вижда отсреща)

Езеро Безбог, мостчето и насреща е стръмнината, по която трябва да се изкачим.

След като душата ни почти е излязла 🙂 вече сме на най-високото. От там с голямо удоволствие се наслаждаваме на гледката към езеро и хижа Безбог. В далечината се виждат Западни Родопи.

Пирин - гледка от високо към Безбожко езеро

После продължаваме известно време по пътеката през боровата горичка. Тя е почти равна, води до място където пътищата се разделят – към връх Безбог и връх Полежан, и към нашата посока – Попово езеро.

Маршрутът е много приятен – спускания и леки изкачвания. Пресичат се поточета и разбира се, наслаждаваме се на уникалните пейзажи с прекрасните цикламени цветя – Fireweed.

Пирин - по пътя за Попово езеро
Пирин - по пътя за Попово езеро
Пирин - теснолиста върбовка
Пирин - по пътя за Попово езеро
Пирин - по пътя за Попово езеро
Пирин - по пътя за Попово езеро
Пирин - по пътя за Попово езеро
Пирин - по пътя за Попово езеро

Това е една разходка, която ти пълни душата. Във всяка посока гледките са прекрасни и завладяващи. Въздухът мирише на свежест и не е много горещо. Чувстваме се като в земния рай.

Тъй като пътеката се вие по склона, на някои места вече успяваме да видим в далечината езерото. Но да не се заблуждаваме – не е толкова близо въпреки, че се вижда – има си доста ходене до там.

Пирин - Попово езеро в далечината

Разходката из Пирин в края на август си има и друго предимство – диви боровинки. Малко по-далече от обичайните дестинации на туристите или ако мръднеш извън пътеката – о-ла-ла.

Пирин

Точно преди да достигнем до езерото има едно малко изкачване и … ето го, потънало в цикламените цветя, с малкото островче в средата и с отражението на връх Джано, който се пада вляво.

Попово езеро - Пирин

Водата е кристално прозрачна, когато ние пристигнахме никакъв ветрец не нарушаваше нейната гладкост.

Попово езеро - Пирин

Разходих се покрай част от езерото и направих много снимки, но същевременно оставих и време просто да се наслаждавам на панорамата.

Попово езеро - Пирин
Пирин - Попово езеро
Пирин - Попово езеро

С приятелките ми, с които направихме тази незабравима разходка седнахме край брега на Попово езеро и си седяхме повече от час, просто ей така, говорихме и си почивахме. Това е преживяване, което никоя телевизия, или нищо което можеш да видиш в телефона си не може да ти го замени.

Пирин - Попово езеро

Надявам се следващото лято да видим Кременските езера, които всъщност бяха причината за да сме на това прекрасно място.

Отивате до хижа Гоце Делчев – с кола, с автобус, както предпочитате. От там с лифта до хижа Безбог. След това покрай Безбожкото езеро, нагоре по стръмното, пътят е маркиран, а и с питане до Цариград се стига. Колко време ще ви отнеме 2-3 часа, зависи от това колко ще спирате за почивки, за снимки или просто да се насладите на прекрасните гледки. Ако искате да се върнете същия ден трябва да тръгнете по-рано и да се съобразите с работното време на лифта – до 16,00 – 16,30ч.

И задължително предупреждение – дори и на пътеката, може да се попадне на представители на фауната, които е възможно да не са съвсем безопасни. Така че – бъдете и внимателни.

Източници:https://bg.wikipedia.org/wiki/Попово езеро , https://bg.wikipedia.org/wiki/Попови езера

Текст и снимки: Катрин Найденова

Може да харесате още...

4 Отговори

  1. Xhamster Videos каза:

    Just wish to say your article is as surprising. The clearness in your post is just cool and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

  2. commerce каза:

    Fantastic site Lots of helpful information here I am sending it to some friends ans additionally sharing in delicious And of course thanks for your effort

  3. Jaylen W. Johnson каза:

    Your posts always seem to lift my spirits and remind me of all the good in the world Thank you for being a beacon of positivity

  4. Wonderful web site Lots of useful info here Im sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious And obviously thanks to your effort

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights