Фонтан „Целуващи се студенти“ в Естония

Скулптурата „Целуващи се студенти“ е един от най-забележителните символи на вторият по големина град в Естония. Фонтанът, посветен на любовта, част от който са двамата влюбени, краси площада пред кметството на естонския град Тарту.

Град Тарту най-често е наричан културната и интелектуална столица на Естония. Това е унивеситетски град – Тартуския университет е най-големият университет в страната. Той притежава огромна научна база, обсерватория, фонд за генетични изследвания и др. В Тарту има още 10 висши учебни заведения.

История на фонтан „Целуващи се студенти“

Вече е ясно, че огромна част от живеещите в Тарту са студенти. Така че изборът на мотив за скулптурата е разбираем. Фонтанът пред кметството е изграден след края на Втората световна война. В началото е имал съвсем обикновена конструкция – кръгъл басейн с купчина камъни в средата, покриващи водопровода. През 1996-97г се провежда конкурс за преустройството му. Комисията начело с кмета избират класиралият се на трето масто проект. Така през 1998г се приключва реконструкцията на съоръжението и се появяват целуващите се под чъдъра студенти.

Конструкция на фонтана

Първоначалния басейн на фонтана е с диаметър 7,0 м и дълбочина около 70см. При реконструкцията се появява вътрешна кръгла база, върху която е скулптурата. Водата се подава, чрез конструкцията на чадъра през фигурите на студентите за да потече като дъжд отгоре. Разходът на вода е 7500л/сек.

Kissing Students

Фонтанът е снабден със система за контрол на нивото на водата – допълва се при изпаряване в горещите дни и се изпразва за да не прелее по време на дъжд. Вечерно време е красиво осветен така.

Фонтан "Целуващи се студенти" осветен вечерно от лампите пред кметството
Фонтан „Целуващи се студенти“ вечерно

От 2006г около фонтана са наредени плочки с имената на градовете-побратими на Тарту. На всяка от плочките е написано разстоянието до сътветния град и те са подредени така, че да показват посоката към него.

Любовната история

Себастиан, 21-годишен студент от Белгия и Аня, 22-годишна студентка от Полша решават да учат в естонския град Тарту. И двамата живеят в общежитието за международните студенти, където се срещат. Това, което се случва е сладката загадка на любовта: контакт с очите, химия, биене на сърцето и после изведнъж животът им има смисъл. Любовта е кратка и страстна при студентите на обмен, но Себастиян и Аня решават, че трябва да запазят своите чувства и след това. И … успяват въпреки дългите периоди на раздяла. Когато Себастиан получава оферта за работа в Тарту, двамата решават да се върнат там. И така заживяват щастливо там вече като двойка, решение за което никога не съжаляват че са взели.

Интересни факти

Още в началото, когато е открит фонтана през 1948 г, бързо става традиция студентите да се къпят в него.

От 1999г, всака година на 30 април, в 18,30ч до фонтана, кметът поставя поставя венец във бяло, зелено и червено на главата на малада жена от академичната общност.

Има още два подобни фонтана – през 2013г е открит „Фонтан на любовта“ в гр. Феодосий, Русия. Вторият е абсолютно копие на фонтана в Тарту. На 26 август 2018 г той е открит в предградието „Кудрово“ на Санкт Петербург.

Текст: К. Найденова

Източници: https://ru.wikipedia.org/wiki/Тарту; https://ru.wikipedia.org/wiki/Целуващи се студенти

Снимки: Дадена е връзка към сайта, от който са взети

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights