Мостовете над Марица – Старият, 500-годишен мост в Свиленград

Мостът на Мустафа паша в Свиленград най-често е наричан Старият мост. И как да не е – след няколко години ще направи 500 години. Той се простира над река Марица, която тук е в края на средното си течение. Река Марица е дълга 472 км, от които 322км са на територията на България. Частта и у нас я нарежда на 4-то място след Искър, Дунав и Тунджа.

История на Старият мост в Свиленград

Уникалният мост над река Марица е изграждан в периода 1512-1529г. Построен е по нареждане и със средства на Дамад Мустафа паша, везир на султана Сюлейман I Великолепни. Негов автор е османския архитект Мимар Синан.

В средата на моста парапетът е иззидан на височина 6,0м и върху него е монтирана мраморна барелефна плоча с надпис на арабски.

В основата на парапета по-късно е поставена друга плоча с превод на надписа на български и английски.

Със Стария мост в Свиленград се поставя началото на цял комплекс, включващ още кервансарай, джамия, чаршия и хамам. Около този комплекс започват да изникват къщи. Те постепенно прерастват в селище, което слага началото на днешния Свиленград.

Конструкция на моста

Мостът е изграден като пешеходен.

Целият мост е със зидана каменна конструкция. Общата дължина на съоръжението е 295 м, а ширината му е 6,0 м. Съставен е от 21 свода, като този с най-голямата ширина е 18м.

Край Стария мост в Свиленград

Мостът над Марица се намира в средата на тройка мостове. Над него има шосеен мост – път I-8 от републиканскта мрежа.

След него е ж.п моста, който е по-масивен.

Но, по-хубавото тук са множеството птици, които се навъртата наоколо. Водата, както винаги е привлекателно място за пернатото царство.

Чапла
Гълъби
Речни гларуси

И много други разбира се, които в този момент не можах да уловя в обектива.

Съвсем наблизо е сградата на библиотеката, пред коята освен паметникът на ген. Никола Иванов има и макет на Старият мост на Свиленград.

Прекрасно е това място символ на Свиленград. Мостът е обявен за паметник на културата с национално значение от 2003год. Според мнозина, Мостът на Мустафа паша в Свиленград може да се сравни с моста на Дрина – вишеградският мост в Босна, увековечен от носителя на нобелова награда за литература – Иво Андрич.

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/Мост на Мустафа паша https://visitsvilengrad.com/?page_id=126 https://bg.wikipedia.org/wiki/Марица

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Erika Snyder каза:

    Thank you for the awesome content, it’s always appreciated

  2. Gilberto Chandler каза:

    Simply desire to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply excellent and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights