Замъкът Chambord е най-големият в долината на Лоара

   Река Лоара

Река Лоара ( Loire ) е най-дългата река във Франция – цели 1012 километра .  Долината на Лоара е наречена „Градината на Франция“ и е обсипана с внушителен брой замъци,  всеки от които с различни архитектурни стилове. Тя е от малкото реки, които са в списъка  със световнота културно и природно наследство на Юнеско в Европа.  През 2000 г. в него е включена централната част на долината на река Лоара – така известната Val de Loire. Над 80 са зъмъците в туристическата карта за долината, но те са всъщност много повече. И сред тях най-големият е Chateau de Chambord.

    

Замък Chambord - гледка към градината и северната фасада от към другата страна на реката

Château de Chambord – изглед от реката

  История на замъка Chambord

Най-големият замък в долината на Лоара -Chateau de Chambord е изграден просто за да бъде едва ли не ловна хижа на крал Франциск I. И как ли не – в 5 400-те хектара на шатото и околностите има достатъчно място за ловуване.  Другата, не по-малка причина за неговото изграждане е  любовната тръпка на френския крал – той искал да бъде близо до любимата си дама – графинята на Тур.

Chambord – централния вход

   Архитектура на замъка Chambord     

Замъкът Chambord е типичнен, охранителен с ров около него и четири охранителни кули – бастиони в ъглите. Дължината на фасадата е 156м, а ширината –  117 м,  в замъка има 426 стаи, 77 стълбища, 13 от които големи, 282 камини. Сградата е симетрично разположена около внушително централно стълбище. Дизайнът му се приписва на Леонардо да Винчи, който е живеел не дачеч от Шамборд и бил приятел на Франциск I. Уникалността му е в  двойната спирала на конструкцията  –  тези, които се изкачват и тези които слизат никога не се срещат – двете успоредни стълбищни рамена никъде не се  пресичат.

Централното стълбище

     Вътрешността на замъка е оформена като 5 жилищни етажа, всеки от които съставен от 4 квадратни и 4  кръгли помещения, както и 4 коридора между тях, сякаш идващи от четирите посоки на света и водещи към двойното стълбище в центъра. А то достига до последния етаж и извежда на широка тераса, обикаляща от всички страни,  с гледка към покривите, комините и хубавата градина около шатото.

Гледка от терасата на покрива

Вътрешни украси 

Вътре, замъкът е богато украсен с картини, статуи, известните фламандски гоблени, богато декорираните спални – с пищни пердета и драперии. Има и всякви други украси, всички, носещи отпечатъка на разкошните кралските времена.

  

  Часовник в една от спалните  Вратичката на огромна фаянсова печка

Един от троновете  Кралската корона

Градини и водни площи

Гледка от терасата на покрива

Гледка към градините на замъка

Гледка от терасата на покрива

       Без вода не може –  замъкът е построен на река Коссон (Cosson) , приток на Беврон, която пък от своя страна се влива в Лоара, на 6 км. от там. Има слухове, че Франциск I имал идея да измени руслото на течението на река Лоара, така че тя да мине пред самия замък, но за радост тази безумна идея е отпаднала. Малката Коссон  е оформена като канал, който заобикаля Шамборд от всички страни и може да се разгледа с лодка.

Мост към замъка

     Най-големият замък в долината Château de Chambord е  много красив, защото той все пак е светски замък, въпреки че е построен така, че да може да изпълнява и отбранителни функции. Той е и един от най-посещаваните – ясно е защо.

Източници: https://en.wikipedia.org/wiki/Chateau_de_Chambord

Текст и снимки: К. Найденова

 


Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights