Красивите фонтани на Русе – площад „Свободата“

Паметникът на Свободата – в гръб, гледка откъм Община Русе

Площад Свободата в Русе е по-правилно да бъде наречен парк – целият е потънал в зеленина, в средата на която гордо се извисява статуята на Свободата на италианският скулптор Арнолдо Дзоки – същият, който е автор и на Лъвовата чешма в Казанлък .

Площад Свобода

Тук, на този площад са не един, не два, а цели четири фонтана. И всичките работят, защото фонтан без вода не е същото, водата прави всичко да изглежда стократно по-красива, а звукът на течаща вода е едно от най-прекрасните и успокояващи неща.

Фонтан „Момчето с хидрата“

Безспорно най-интересният от всичките е фонтанът „Момчето с хидрата“ – това е най-старият фонтан в Русе. Счита се се, че е създаден някъде около 30-те години на ХХ век. Автор на първоналачната фигура на „Момчето с хидрата“ е русенският скулптор Владимир Владимиров, който пресъздава от мозайка легендата за борбата на Херакъл със змея, олицетворяваща борбата между доброто и злото.

Фонтан „Момчето с хидрата“

Самият фонтан, в който е поставена скулптурната композиция, е изработен от Йозеф Коварщен. Първоначално изработеният фонтан с годините е силно увреден от водата и метеорологичните фактори и затова е пренесен в Историческия музей на Русе. През 2007год е сложена нова фигура – копие от бронз, с автор прочутият русенски скулптор Георги Радулов.

Новата фигура на момчето с хидрата е изкуствено състарена, за което са използвани близо 500 килограма бронз. От вътрешната страна скулптурата е куха, за да може алуминиева тръба със специална изолация да отвежда водата от каменния постамент към отворената уста на хидрата.

Фонтан пред общината

Фонтанът пред общината е най-големият, макар че не впечатлява с кой-знае каква архитектура, но има ли вода всичко изглежда красиво.

Фонтанът пред община Русе

Разположен е между общината и гърбът на статуята на Свободата.

Фонтанът пред съдебната палата

В северния край на площада се намира кръгъл фонтан, който така да се каже разкрасява предната фасада на Съдебната палата. Вечер, фонтанът предствалява едно синьо вълшебство.

Малкият фонтан до театъра

Точно в срещуположния край е малкият шадраван – малък, правоъгълен, но даващ своят чаровен принос за разкрасяването на тази част на площада.

Малкият шадраван на площад „Свобода“ – Русе
Малкият шадраван на площад „Свобода“ – през ноща

В средата на цялата тази прелест господства прекрасната 18 метрова статуя на Свободата с двата лъва в краката си.

Статуята на Свободата – Русе

А съвсем наблизо е площад „Батенберг“, където се намира най-известният в Русе – фонтанът с четирите момичета.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Текст и снимки : К. Найденова

Ползвана информация от: http://www.desant.net/show-news/41194

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Мартин Стоянов каза:

    Добавете, че в 22-23 ч. спират и файда от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights