Река Боровица лъкатуши под мостове и край селца от преди векове.

Река Боровица разделя Родопите на Западни и Източни, но не само географски. Тук, в Източни Родопи, малките селца покрай реката изглеждат сякаш извадени от картина, рисувана в началото на миналия век пък дори и по-отдавна.

Долината на река Боровица

Районът, през който протича реката е екзотичен, с интересни скални образувания. Течението сега е маловодно, тъй като изградения на нея едноименен язовир, задържа по-голямата част за да се осигури питейна вода за Кърджали и региона.

Язовир Боровица

Въпреки, че течението не е пълноводно, виещата се река и красивите хълмове на Родопите покрай нея представляват живописни гледки.

Долината на р. Боровица

Река Боровица се влива в река Арда, там където е онзи най-красив и най-много сниман завой. При изпразване на язовир Кърджали за ремонт през 2018г, меанъдрът беше далече от голямата си слава.

Меандърът на яз. Кърджали при вливането на р. Боровица

В долината на река Боровица има съвсем малко населени места – три села и няколко махали от 4-5 къщи. И всички те са сякаш остатъци от едно далечно минало. Каменни къщи със зидани дувари, съвсем тесни улички без настилка и почти никакви хора, само кучета пролайват някъде.

Село Ненково

Село Ненково е едно от тези малки селца, до които дори не се стига с автомобил. Достъпът е по въжения мост над реката или когато е почти пресъхнала, може да се пресече пеша коритото. А мостът не е само за хора …

Всъщност, по улиците по-често се срещат крави, отколкото хора – те се придвижват сами до домовете си безпроблемно.

Ако искате да усетите духа на ХIХ век, това е мястото – село Ненково. Само сателитните чинии тук-там и някои от обновените покриви развалят усещането.

В края на селото има скални образувания с ниши в тях, които се откриват на много места тук, в Източни Родопи.

Под скалните ниши, направо вкопана в скалата намерихме стара чешма, която местните се опитват да укрепят, така че да продължат да я ползват.

Старата чешма в Ненково

Римският мост над река Боровица

Преди години до селото е можело да се стигне по стар римски мост, построен над река Боровица. Това е и основната забележителност в района на Ненково.

Римският мост над р. Боровица

Римският мост над река Боровица е дълъг 58 м., с два повече от Дяволският мост над р. Арда, но е по-нисък Той е асиметричен, с 5 каменни свода, всичките с различни размери и форми. Част от моста е разрушена от буйните някога води на Боровица. В единия край е дострояван с бетон, но след повторно разрушаване вече е неизползваем за превозни средства. Сега по него може само пеша да се минава.

Римският мост над р. Боровица

Интересни факти

Долината на река Боровица е мястото, на което да отидеш и да се насладиш на диви, но удивително красиви, а на места и причудливи гледки. Например тукашните хора казват, че село Ненково е кръстено на двата върха, изумително наподобяващи женски гърди – „ненки“ на диалект.

Тук, покрай река Боровица, потъваме в царството на приказните Източни Родопи, автентичните им селца и в търсене на странни и чудати скални образувания – всичко, което въображението ни може да сътвори.

Текст: К. Найденова

Снимки: К. Найденова, Н. Димов

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights