Русалките на Варшава

      Знаете ли, че сирената – символ на Варшава и основна фигура в нейния герб, първоначално е имала птичи крака, тяло и криле на дракон, и само мечът и щитът са били почти същите.       Варшавските сиренки, както галено ги наричат могат да бъдат  видяни навсякъде в полската столица, но най-големите и популярни са скулптурите на двете русалки, представляващи фонтани.

       По- старата от тях е скулптурата на Konstanty Hegel, намираща се в момента на стария градски пазар -Rynеk Stare  Miasto, там където е била поставена първоначално в далечната 1855г. 

    Появяването и е свързано с изграждане на модерна водопроводна мрежа във Варшава, заедно с още няколко фонтана. Скулптурата е висока около 2,0м и има класически форми.

Първоначално, русалката е била в средата на каменен  басейн с осем колони, свързани с вериги. След 1928г скулптурата на фонтана е преместена в склад на общинския съвет, а после обиколила и доста други места.

Rynеk Stare  Miasto

Красавицата, за съжаление често е ставала жертва на вандали. След войната статуята на русалката е обновена. За да се укрепи цинковата повърхност на скулптурата, тя е покрита с фосфорен бронзов слой . Поставили я в Централния парк на културата. През 1969г отново е повредена, но не успели да и откраднат щита – това довело до решението отново да бъде преместена в стария град. Подреждана на различни места, горката русалка многократно е опустошавана. И така от 1999г. тя е разположена на сегашното си място – на пазарът на Стария град , върху кръгъл, плосък басейн от гранитогрес.

Русалката, за фон – Страната на Барс
(Strona Barssa)

От 2008г. оригиналната статуя отива в сегашния Музей на Варшава, а на нейно място е сложено копие. А Rynеk Stare  Miasto, заедно с красивата русалка е истинското сърце на Стария град Варшава (под защитата на Юнеско). Разрушен почти напълно през Втората световна, той е възстановен през 1950г, като всяка от четирите му страни има различно име.

Rynеk Stare  Miasto, Сиренката и странате на
Закжевски (Strona Zakrzewskiego)

Втората, много известна сирена във Варашава е скулптурата, която е открита малко преди избухването на Втората световна война – юни 1939г. Намира се до моста Świętokrzyski. Авторът е полски скулптор – Ludwik Nitschowej

Въпреки дългата и разрушителна война, русалката оцелява без никакви последствия. За разлика от нея, красивата жена използвана за модел – 23-годишната студентка и поетеса на име Кристина (Krystyna Krahelska) е била смъртоносно ранена през първия ден на въстанието от 1944 г.

Оригиналната концепция е за монументален паметник от зелено стъкло, висок около 20 метра, изобразяващ фигурата на Сирена, разположена върху стълб в средата на Висла. Това обаче е твърде скъп вариант и технически труден за изпълнение.

Мостът над Висла


Накрая е решено да се постави традиционен паметник на брега на реката. Скулптурата, висока над 2,75 м, е върху цокъл от пясъчник.

През 1966 г. паметникът е ремонтиран и е вграден във фонтан. От тогава и до сега това е място, където хората си устройват срещи, а туристите задължително си правят снимки. Заради строителството на метрото, временно водата във фонтана е спряна, но фонтанът скоро ще бъде възстановен в предишния си вид.


Warszawska Syrenka

Ползвана информация от Wikipedia Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights