9 фонтана със статуи на зодия Водолей

Единадесетият знак от зодиака – Водолеят, обикновено е изобразен като мъж, който излива вода от стомната си. Но защо пък да не бъде жена? Това, че в образа (мъж или жена) има лееща се вода го прави много подходящ за вплитане в композициите на най – различни фонтани, където разбираемо водата е от първостепенно значение. Ще представим 9 от тях – красиви мъже или жени Водолей.

1. Фонтан „Le Torent„, Гренобъл, Франция

Роденият в Гренобъл скулптор Урбейн Басет създава през 1878г. статуята на младеж, изливащ вода от стомна. Украсата на стомната представлява астрологичните знаци от зодиака с изключение на Водолей, символизиран от самата статуя. през 1882 г., Фонтанът е инсталиран за първи път на площад Вердюн, след това се премества в Градската градина. Реквизиран през юли 1942 г., той е изпратен в Германия, по чудо пощадена, статуята се връща през 1952 г. в Гренобъл.

2. Фонтанът „Di Gennaro„, Месина, Италия

Фонтанът от розов мрамор олицетворява Ганимед, отвлечения от Зевс млад момък, за да бъде негов любим. В древногръцката митология Ганимед бил поставен на небето във вид на съзвездието Водолей. Според идеята на автора, скулпурата представлява красив младеж седнал върху земното кълбо, обвито с лента, върху която се издълбани символите на зодиака. Две стомни, сочещи в противоположни посоки има във всяка от ръцете му.

3. Фонтан „Водолей„, Бърно, кв. Черновице, Чехия

Един истински водолей излива вода от стомната си от малък фонтан в двора на психиатричната клиника в гр. Бърно.

4. Фонтан „Pallas-Athene„, Виена, Австрия

Пред сградата на Австрийския парламент е разположен красивият фонтан на Атина Палада. В краката и е полегнал мъжествен Водолей, който се разсейва с красавицата до него. В задната част на фонтана пък има две водолейки. Оказава се, че четирите фигури символизират четирите най-важни реки на Австро-Унгарарската империя. Мъжът Водолей е река Дунав, а жената до него е река Ин. Девойките отзад са Елба и Вълтава.

5. Фонтан „Le Joyeuse„, Париж, Франция

Един малък Водолей, олицетворява радостта във фонтан “ Joyeuse“ (Радост), построен през 1847 г. от скулптора Исидор Боител. Под апсидата стои дете, което държи делва, от която се излива вода. Намира се на улица“Турен“ (rue de Turenne). Малкият Водолей е в списъка на историческите паметници на Париж от 1925 г.

6. Фонтан „Devojka s krcagom„, Белград, Сърбия

Водолей – девойка, защо – не, фонтанът „Жена със стомна“ се намира в парк „Пионер“, в сърцето на сръбската столица Белград. Скулптурата е от 1965г. , но авторът е неизвестен.

7. Фонтан „Водолей„, Папа, Унгария

Фонтанът „Водолей“, на унгарски Vízöntő-díszkút е разположен на площада пред църквата „Свети Стефан“, в малкото градче Папа(Papa). Красивата девойка-водолей носи цели две кани с вода. Фонтанът е съвсем нов – създаден е на 13 юни 2013 г. от Рааб Петер Паркани.

8. Фонтан „Момиче Водолей„,Сегед, Унгария

В Унгария явно предпочитат женския вариант на Водолея. Още една такава красавица е върху фонтана „Vízöntő lány díszkút“ в близост до църквата „Света Елизабет“. Този фонтан има по-голяма историческа стойност, изпълнен е през 1888г. от Антоан Дюрен .

9. Фонтан „Tazza„,Hyde Park , Лондон

Tazza fountain, London

Две красиви, полуголи жени изливат вода от стомните си. Фонтанът Tazza е направен от бял мрамор. Намира се в началото на реката, която преминава през градините Кенсингтън (Kensington Gardens) в Хайд парк, по-точно в Италианската градина.

Мъже, жени или деца, зодия Водолей определено има своето място в изкуството, наречено фонтан.

Автор: К. Найденова

Използвани снимки и информация: Дадена е връзка към сайта, от който са взети чрез надписа на съответната снимка.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights