Азе-ле-Ридо – замъкът, който плува в река Индре, част от долината на Лоара

Шато Азе-ле-Ридо е като едно малко бижу сред замъците в долината на река Лора. Това усещане за него според мен се дължи и на факта, че е изграден върху остров в река Indre, а водата винаги прави всичко да изглежда много по-красиво.

История на замък Азе-ле-Ридо

Шато Азе-ле-Ридо е строен между 1518 и 1523г. на място където 100 години преди това е имало друг замък, който е бил опожарен. През 1528г кралят конфискува от собствениците все още недовършения замък и го подарява на капитана на гвардията си. Тогава се решава замъкът да не се затваря в квадрат, а да остане „L“ форма.

Замъкът преминава в ръцете на различни наследници и доста запада. През 1791г става собственост на маркиз Биенкорт. Тогава шато Азе-ле Ридо придобива сегашния си вид. Извършват се големи промени в интериора и екстериора. Остава във фамилията до 1899г. В крайна сметка през 1905г замъкът и част от парка край него са купени от държавата.

Интересен факт е, че през 1871г за малко да бъде опожарен от окупиралия го племенник на пруския крал. Полилеят в кухнята случайно паднал върху него докато вечерял, но той заподозрял, че е атентат срещу него и хукнал да пали. Добре, че успели да го разубедят.

Днес Château d’Azay-le-Rideau е един от националните паметници на Франция, както и като част от Долината на Лоара е под защитата на Юнеско.

Архитектура на замъка

Писателят Оноре дьо Балзак живеел наблизо. Той често гостувал в замъка и искренно се възхищавал на красотата му, като го наричал „диамант поставен в Индре. И наистина, с цялата тази вода около него изглежда все едно плува върху своето отражение.

Замъкът е сравнително малък и се състои от централно тяло и крило под прав ъгъл спрямо него. Най-забележителната му архитектурна особеност са бастионните ъгли със заострените си конусовидни кули. Те заедно с вертикално подредените капандурни прозорци и високият, стръмно наклонен покрив, помагат да се придаде на Азе-ле-Ридо безпогрешен френски вид. В централната част на основното крило е главното стълбище, завършващо на всеки етаж с лоджия, гледаща към двора и парка.

Интериорно обзавеждане и украси

Едно от уникалните неща вътре е богатата украса на тавана над стълбището. В една част от него са изобразени герои от XVI век, към които са допълнени лицата на френските крале и кралици от Луи XII до Анри IV. Всички тези образи приличат на медальони.

Целият интериор е в ренесансов стил. От 2012г въз основа на описания от 1894г интериорът е възстановен в голяма степен. Завесите, килимите и камините са преработени на база архивни източници и стари фотографии.

Както в повечето замъци и тук по стените висят фламандски гоблени. В обзавеждането има красиво резбовани дървени шкафове, столове, врати и други мебели.

В замъка има изложени костюми на знатните дами от онези времена.

Макар и един от най-малките, шато Азе-ле Ридо е като малък шлифован диамант. Той определено е от най-красивите замъци в долината на Лоара и задължително трябва де се посети при обиколката на тези прекрасни дворци.

Река Indre

Река Ендър (фр. Индре) е ляв приток на река Лоара. Дължината и е 279км. Влива се в Лоара при нейният 217 км. наблизо до град Бургей. Река Индре е слабо обилна и височината на водата в нея обикновено е 18-20см.

Река Индре край градчето Азе-ле-Ридо

Текст: К. Найденова, Снимки: К. Найденова, Д. Георгиева

Източници: https://fr.wikipedia.org/wiki/Azay-le-Rideau

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights