Château de Villandry – замъкът с най-изумителните градини в долината на Лоара

      Уникалните и неповторими градини на шато  Виландри са толкова впечатляващи, че може изобщо да не обърнеш внимание на елегантния замък от епохата на Възраждането. И ако преди това си обиколил други 7-8 замъка, вече хич не ти се гледат гоблени по стените, картини и спални на кралските особи. Но градините …. това е нещо съвсем различно и неочаквано.

  История на шато Виландри

Строителството на замъка  е завършено през 1536г., затова се счита, че шато Виландри е последно построеният  в долината на река Лоара за епохата на Ренесанса. От началото на XIX век до 1906 година той е бил собственост на брата на император Наполеон – Жозеф Бонапарт. След това става притежание на испанецът Йоаким Карвальо. Той е този, благодарение на когото градините на Виландри дължат впечатляващия си вид.

Слънчевата градина

     Те са  разположени на три нива.  На най-високата тераса е  „Водната“ или „Слънчевата“ градина, организирана около централно езеро с формата на огледало в стил „Людовик XIV“.

       От двете му страни  има по два малки фонтана. Градината е заобиколена от всякъде с алеи, оградени с посадени  двустранно 1150 липи и образуващи зелени тунели.

         

Декоративното езеро, в което плуват бели лебеди се излива към долните тераси чрез канал, разделен от мостове и малки стъпаловидни водопади.

Градината на любовта     

На по-долното, второ ниво е разположена  Градина на любовта.  Съставена е от четири квадратни лехи, изобразяващи различните видове любов.  

Градината на любовта

      Нежната любов е символизирана от сърца, носещи маски,  а между тях – пламъци.

Лехата на „Нежната любов“

      Страстната любов е представена от сърца, прободени от стрели. Малко въображението на човек трябва да е по-силно, за да ги види, но така или иначе – красиво каре от цветя и чемширени храсти.

Лехата на „Непостоянната любов“

      Непостоянната любов – лехата е от четири ветрила, разположени в четирите ъгъла на квадрата, които символизират лекотата и непостоянството в чувствата. В средата на всяка страна са изобразени и рога, които обичайно символизират рогоносеца, а в средата- любовни писма.

Лехата на „Непостоянната любов“

      Трагичната любов е показана като остри мечове, а преобладаващите цветя са с червен цвят.  Те символизират пролятата кръв на дуелите между съперниците за дамските сърца.

Лехата на „Трагичната любов“

   Градината на музиката

Градината  на музиката  е до тях. Тук  всичко е хармонично и симетрично – лехите с цветя изобразяват представата на Карвальо за красота и съзвучие на цветята.

Градината “ Салон на музиката“

     От другата страна на канала е Градината с подправките – кой ли би познал? Също толкова забележителна като другите – три големи карета с по четири (две по две) симетрични квадратни лехи и малки фонтанчета  в средата между тях – неповторимо. Лавандулата е задължителна разбира се.

  Зеленчуковата градина на Виландри

И на най-ниската тераса се намира и най-неочакваната, различната и неповторимата зеленчукова градина. Сигурна съм, че всеки, който я види за първи път ще остане с отворена уста. Тук Карвальо е надминал всички очаквания.

Зеленчуковата градина

     Отдалече прилича на градина с цветя. Отново, както и при другите градини се наблюдава съвършената симетричност на формите в отделните квадратни лехи. Отблизо, в красиво оформените с чемшири фигури се виждат различните зеленчуци. Между тях растат миниатюрни дръвчета с плодове и с … рози – бели, червени, розови.

      Интересно е че, освен че са изключителни като композиция и наподобяват на красива мозайка, тези градини се възобновяват два пъти в годишно, така че от тях се получават по две реколти. Освен това на всеки три години се променят местата на зеленчуците, за да се запази почвата от изтощаване.

    Уникалните градини и замъкът Виландри са част от световното наследство на Юнеско и задължително трябва да се видят, когато се обикаля по долината на  Лоара.


Източници:https://ru.wikipedia.org/wiki/

Текст и снимки: К. Найденова

 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights