Историята на чешмата до моста в село Чифлик и още няколко чешми…

     Село Чифлик, на петнадесетина километра от Троян е сгушено в планината, под изворите на река Бели Осъм. Най-известната вода тук е горещият минерален извор, захранващ басейните на хотелите в курортната му част, но сега няма да рекламираме спа-туризма. Тази живописна част на Троянския балкан е богата на вода, свидетелство за което са многото чешми в района. Сигурно както навсякъде и тук, всяка от тях си има своята история.

Чешмата, посветена на Ботевите четници

     За една от чешмите загадката може би е разкрита. Тя се намира до един от мостовете над реката, сгушена в склона до него. Ако не караш бавно, или не ходиш пеша сигурно ще я подминеш. Цялата е покрита с красиво цъфнал здравец.  Чешма в с. Чифлик посветена на Ботевите четници, цялата под цъфналия здравец          Паметната плоча с кръстосани пистолет и нож напомня за въстания и революционери. И наистина, изписаните имена са на четирима от четата на  Христо Ботев. Това са: Никола Тихов Обретенов, Сава Пенев Рашев Димитър Тодоров(Димитрото) и Стоян Господински (Ловчалийчето).

     Заедно с Ботев, преминават Дунав на „Радецки“ и участват във всички битки на четата. При връх Околчица те са едни от малкото свидетели на смъртта на воеводата на 20 май 1876г. След това  се присъединяват към друга група и поемат на изток в Стара Планина. Водачът на  другата чета е  ранен смъртно от засада на 13 юни и умира в местността „Каш Кара“ край с. Чифлик. А четиримата другари след дълго скитане се укриват в „Балювия хан“, някъде в района. Както често се е случвало и този път се намерили низки хорица – предатели. Въстанниците, обкръжени от турците, при заплахата, че ще подпалят хана, решават да се предадат. Стоян Ловчалийчето (Българенчето)  се самоубива, за да остане верен на четническата си клетва, а останалите трима, навързани в синджири са отведени, осъдени и гният по затворите в Турция чак до Освобождението.            Пред къщата, над чешмата се вижда паметник със звезда. Може би това е този хан, в който са заловени тези героични българи, борили се за нашата свобода, а един от тях и загинал. Хиляди благодарности за тях!          Наоколо е пълно с множество други чешми. Едната е близо до самия път.

                           

Чешмата на влюбените в с. Бели Осъм                                                

    Другата пък се оказа,  че е в центъра на с. Бели Осъм, тъй като преход между него и село Чифлик. Табелата за края на едното  е сложена под табелата  за началото на второто село. Много интересна, красива чешма.

     Посветена е на млад човек. Сигурно има нещо и за любов, защото  отгоре върху нея,  два заека са се сгушили един в друг. (нямаше кой да ми разкаже) Огромни борове им пазят сянка.

     

Крайпътната чешма до с. Терзийско

Последната , която ми е най-любимата е малка каменна чешма. Разположена е в полите на гора, която е  част от природно-историческата зона „Драгойчев камък“, при с. Терзийско.

      С пейки за отмора и вода, която става за пиене.

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/

Текст и снимки: Катрин Найденова


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

0 0 vote
Article Rating

Може да харесате още...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x