Атеренски мост над река Армира край Ивайловград

Името Армира, разбира се, веднга ни асоциира с Вила Армира край Ивайловград. И това не е случайно, защото рекичката минава наблизо. Атеренски мост е археологически паметник на културата с местно значение.

Река Армира с Атеренския мост над нея

Атеренска река

Река Армира се казва още Атеренска река. Извира недалече, от с. Черни рид.

Река Армира

Първо протича през Ивайловградско. Тук тя е тясна и плитка, но след напускането на България, се разширява. Влива в се в гръцката част на Арда,близо до село Кипринос.

Дори и през пролетта не е много пълноводна, но пък край рекичките винаги е много приятно да се разходиш.

Атеренски мост

Атеренски мост

История на моста

Сегашната конструкция на Атеренски мост е от XVI век. Осъществявал е връзката с крепостта Лютица. Някои източници смятат, че е свързвал вила Армира с укреплението. Преди това там е минавал древен римски път водещ до Бяло море.

Архитектура на моста

Мостът над река Армира е едносводест, сдве крила. Иззидан е от плочести камъни с хоросанова спойка. Арката обаче е от обработен камък. Пътната част също е каменна.

Погледнах към моста и отдолу.

Едното крило на моста е било полуразрушено, но сега е възстановено по най-добрия начин и спокойно се преминава от другата страна.

Как да стигнем до Атеренски мост?

Пътува се по посока към вила Армира, но в кв. Лъджа се хваща пътя за крепостта Лютица и манастир Св.Св. Константин и Елена – има указателни табели. Пътят е чисто новоасфалтиран, а гледките към Източни Родопи са спиращи дъха.

По пътя може да се направи отбивка при манастир Св.Св. Константин и Елена. През почивните дни може би е отворен, когато ние минахме, беше заключено.

Щом не може да се влезе вътре, точно отсреща, под вековния чинар има маса, пейки и дебела сянка. На мен вековните дървета и особено чинарите са ми голяма слабост.

И така, една разходка до река Армира и моста е едно много пряитно прекарване на времето в района на Ивайловград. За тези, на които им се ходи и пеша, след моста могат да продължат към крепостта Лютица.

Предупреждавам, че на моста, често на припек излизат някои не много симпатични влечуги, така че да се внимава.

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/Атеренският мост https://bg.wikipedia.org/wiki/Атеренска река, Информационната табела на община Ивайловград

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Kelly Lambert каза:

    Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights