Бялата чешма – военен паметник и символ на село Самуилово до Петрич

Бѣлата чешма, както са я наричала до 1945 год. празнува своята 100 – годишнина през 2015 г. Тази красива белокаменна прелест е изградена в местност, кръстена на нея и намираща се на около 500-600м от село Самуилово до Петрич. Навсякъде около нея пеят своята песен листата на чинарите, които с гордите си снаги сякаш се опитват да я предпазят от природните стихии.

История на Бялата чешма

Чешмата е построена под командването и с доброволния труд на войниците от шеста пехотна Бдинска дивизия пребивавала по време на първата световна война в с. Самуилово. Девизията е съществувала от 1892 до 1918г и е взела участие в Балканската и Междусъюзническата войни. През Първата световна война води боеве на Македонския фронт.

Чешмата-паметник е посветена на българските войници и командири от дивизията, защитили с гърдите си честта и свободата на България и дали живота си в битките за Родината. В средата е поставена паметна плоча с лавров венец, на която пише: „1915 – 1916 Отъ Дунава прѣзъ Тимокъ и Морава на Бѣласица. 6П Бдинска дивизия“

Паметната плоча върху „Бялата чешма“

От двете страни на плочата като драперия са вградени цветя – макове, които в новите времена символизират на кръвта на мъртвите войници. Върху чешмата, която е изградена стъпаловидно, най-отгоре е сложена амфора с може би герба на дивизията.

Единственият чучур е в средата и за радост от него течеше вода (даже в момента хора, празнуващи в една от беседките наблизо бяха сложили каса бира и шише ракия да се изстудяват). Когато е създавана чешмата тези чучури са били пет на брой, но четирите вече са безвъзвратно унищожени.

Изключително красив е лъвът, точно под плочата – част от герба на знамето на Шеста пехотна бдинска дивизия.

Местоположение на чешмата

Покрай чешмата минава екопътека, която води до първенеца на Беласица – връх Радомир. Тук е и единият от маршрутите до Камешнишкия водопад, наречен „Пътят на водата“. В началната табела най-много ми хареса строфа от стихотворението на Лорънс „Теменуги“ : Водата е H2O – две части водород, една част кислород, но има и едно трето нещо, което я прави вода и никой не знае какво е то.

С общите усилия на хората от селото и с помощ от военните, чешмата се поддържа, а в парка с вековните чинари, за които се знае, че са поне стотина са обособени приятни кътове за почивка.

Чешмата не остава незабелязана, отдалече се откроява белият и лик. Няма турист който да я подмине – както да пийне от студената и вода, така и да се снима. В близост до нея е разположен паметник на Андон Попов, поет – революционер, тъй като се смята че тук, в горска колиба е написал първите си стихотворения. Дори през годините на социализма, паркът е носел неговото име, но сега отново се именува „Бялата чешма“ и така се знае от всички.

Бялата чешма – с. Самуилово
Местност Бялата чешма

Важно е да се пази родовата памет и да се съхранява за поколенията подвигът на нашите героични предци.

Текст: К. Найденова; снимки: К. Найденова и Н. Димов

Използвана информация: https://www.bnt.bg/bg/a/voenni-pametnitsi-cheshmi-v-petrichko ; https://bg.wikipedia.org/wiki/

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Любо каза:

  Имам снимка на баща ми от месец май 1934 г. Където чучурите имат дебелината на човешка река и повече , чинарите са наскоро засадени идават приятна сянка, буди в мен съмнение как завършва самия паметник.

  • Katrin каза:

   Ще се радвам ако ми изпратите копие на снимката (katrin_n@abv.bg) за да я добавя, с Ваше съгласие разбира се. Може би двата чучура отстрани, които са счупени, са тези за които ми пишете. Жалко, че има толкова много вандали.

 2. Kalabak каза:

  Чешмата е била с пет а не с три чучура и пътя не е бил над нея а пред нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights