Вроцлавските джуджета 1 част – фонтанът пред театър Лалек

     Знаете ли, че над 350 са вече джуджетата, които са една от най- интересните атракции за туристите във Вроцлав. Разположени са предимно на най – различни места в централната част на града, но някои от тях са на други, по – отдалечени от там места.

   История на вроцлавските джуджета 

Първоначално, джуджетата се появяват за да се популялизира още повече Вроцлав за туристите, както и за да се отпразнува полското антикомунистическо движение, наречено Orange Alternative. През 2001 г. на улица „Świdnicka“ е поставено джудже, което е символ на движението. Това е бащата на всички джуджетата – Papa Dwarf, който е по-скоро гномче, високо около 40см.

Papa Dwarf

     През 2005 г. се появяват първите пет джуджета от новия вид, проектирани от Tomasz Moczek, които са поставени на централните улици на града. Други пет джуджета през 2006 г.  украсяват фонтан пред  театър Лалек, на площад „Театрални“- познат е на местните като „Fontana Krasnali“.

Фонтанът с джуджетата пред театър Lalek

     Фонтан с джуджета („Fontana Krasnali“ )

Всяко от петте джуджета върху фонтана си има име. В средата е Wierzbownik , който е седнал на едно дърво, почива си и чете книга.

Джуджето Wierzbownik

     Зад него в ляво,  джуджето „Жажда“ (Spragniony) събира водата, която тече от една от дюзите.

Джуджето Spragniony

    До Spragniony другото джудже Puszczający Stateczki -буквално, който пуска кораби във водата, в случая са малки лодчици  – приличат на тези които сгъваме от хартия.

Пред четящия Wierzbownik има други две джуджета – вдясно е това, което храни гълъбите – Karmiciel (Хранещия).

    От другата страна е Parasolnik – джуджето, което пази с чадъра си жабата – принцеса, за да не се намокри.

    В близост до фонтана се подвизават още две сладурчета – появяват се година по-късно, през 2007г.  Джуджето – актьор е отпред, има маска с човка, както в старите шекспирови пиеси и лавров венец на шапката. В протегнатата му ръка липсва само черепа от „Хамлет“.

Aktor

    Джуджето – градинар, поливащо с лейка, е скрито в близките храсти. Аз го пропуснах, но после прочетох за него.

Ogrodnik

     Вече повече от десет години, фонтанът  пред театър Лалек, представлява част от уникалната атракция „Вроцлавски джуджета“ и радва туристите посещаващи града. Интересен факт е, че това е един от малкото фонтани, в които не можеш да си топнеш краката.  Това естествено е заради изпъкналата форма на дъното му, а не заради  опасността да те глобят.

 Източници: https://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/56,35759,22091161,fontanna-krasnali-pl-teatralny,,8.html?disableRedirects=true

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights