Стъкленият фонтан на стария площад във Вроцлав, който трябваше да съществува само 2 години

Град Вроцлав

Вроцлав е столицата на Долна Силезия. Той е четвъртия по големина град в Полша и разположен на река Одер. Историята на града датира от хиляда години, а неговото дълго наследство съчетава почти всички религии и култури в Европа. Вроцлав е класифициран като гама-глобален град от GaWC. Той бе поставен сред топ 100 градове в света в проучване за качеството на живот на Mercer и в топ 100 на най-умните градове в света в доклада на IESE Cities in Motion Index за 2017 и 2019г. Градът има богато културно-исторически наследство и много забележителности. Една от тях е стъкленият фонтан на Стария площад.

История на стъкления фонтан във Вроцлав

През 1996г. кметът на град Вроцлав – Bogdan Zdrojewski решава, че ще монтира нов фонтан на историческия площад в близост до старото кметство на Вроцлав. В негова чест и до днес фонтанът неофициално носи името Здруй.

Проектът за фонтана е направен от проф. Alojzy Gryta от Академията за изящни изкуства. Монтирането му на стария площад (rynek) среща бурна съпротива както от жителите, така и от медиите. Най-върлият му противник е тогавашната природозащитничка Мария Франковска, заедно с професорите по история на изкуството. Всички, включително и тя смятали, че подобно модерно стъклено творение не съответства на атмосферата на историческия Стар град.

Фонтанът си имал и други хейтъри. Прикачили му имена като писоар, сапунена чиния и др. Тогава кметът Zdrojewski обявил на гражданите на Вроцлав, че той ще остане само две години.

Аргументите против неговото построяване били от един и същи тип, като например: „Фонтанът не се вписва напълно в околността. Той е чужд елемент, разрушава историческия характер на Пазарния площад, не се вписва в градската структура на града, която миналата година е обявена за исторически паметник. Мисля, че градът има по-спешни нужди; много паметници все още чакат за реновация. “ – проф. Mirosław Przyłęcki – архитект, експерт в Министерството на културата и изкуствата.

Старият площад и фонтанът в наши дни

Въпреки всичко вече над 24 години Стъкленият фонтан си е все там на пазарния площад и определено е станал един от най-важните символи на Вроцлав, място за срещи и почивка. Естествено това е най-любимо място на децата, особено през топлите летни дни. В близост по площада могат да бъдат открити и доста от малките гномчета, една от най-големите атракции на Вроцлав, както и други емблематични сгради.

Днес никой във Вроцлав не може да си представи, че изведнъж този фонтан ще изчезне от мястото си. Неговите синьо-зелени стъкла, облени с вода се появяват на картички, снимки, папки, филми и пътеводители.

Пазарният площад на Вроцлав (Rynek we Wrocławiu) е кано едно огромно каре, а в средата му е старото кметство – сега арт музей. Фонтанът Здруй се намира в западната му част. Изграден е от вертикални стъклени плочи, които са поддържани от нещо като скали от гранит, от гранит е и самия басейн. Отдолу има осветление за вечерите.

Фонтанът е обект на 24-часово наблюдение и на посегателите към него се налага да престоят в полицейското управление, както и да платят високи глоби. Въпреки това има такива, които се изкушават да правят бели – японски туристи сипали течност за миене във водата, същото направили и млади ирландци през 2012г., които освен това влизали вътре и нанесли щети на дъното му. Други пък се къпали голи във фонтана – всичките отнесли доста сириозни наказания.

Днес фонтанът „Здруй“ радва всички – както туристите, така и местните жители във Вроцлав, които едва ли си спомнят бурната история на неговото създаване.

Ползвана информация: http://www.przyjaznywroclaw.pl/historia/artykuly/355-fontanna-zdroj-na-wroclawskim-rynku-szklane-cudo ; https://gazetawroclawska.pl/wroclaw-fontanna-na-rynku-pelna-piany-sprawcami-irlandczycy-zdjecia/ar/681425

Текст и снимки: К. НАЙДЕНОВА

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights