Фонтан на приятелството в Берлин

Фонтанът на приятелството

История на фонтана

Безспорно една от перлите на Alexanderplatz в Берлин e „Фонтан на приятелството между народите (Brunnen der Völkerfreundschaft). Изграден е още по времето на разделена Германия, за да ознаменува 21 години от създаването на бившето ГДР. Това става през 1970 година. Авторът на фонтана е Walter Womacka – чех по рождение, но живял в Германия през по-голямата част от живота си.

Цветният фонтан на приятелството в Берлин, като фон зад него сградата на хотел Park Inn.
The Fountain of International Friendship Berlin

Конструкция на фонтана

Диаметърът на външният басейн на фонтана е 23 м, а височината му е 6,20м. Материалите, от които е изработен са мед, стъкло, керамика и емайл. Фонтанът представлява конструкция от 17 по-малки метални басейна върху колони – като чаши със столчета, с различна височина и диаметър между един и четири метра. Водата тръгва от най-високата точка, тече спираловидно и образува малки каскади.

Водата от каскадите се поема от вътрешния басейн, който е много атрактивен с шарената си украса по външния фриз – животнски и растителни мотиви в ярки цветове.

Цветният фриз на вътрешния басейн на фонтана на приятелството

Интересна подробност e, че фонтанът при своето откриване е имал и подводно осветление купено от Запад, но поддръжката му е била много скъпа и липсвала валута , затова то било изключено. Подводното осветление не се възстановява и след цялостната реновация през 2002г. Фонтанът е важна част от цялостната композиция на Alexanderplatz, където разбира се най-впечатляваща е прочутата телевизионна кула на Берлин (Berliner Fernsehturm).

Фонтанът на приятелството, отзад телевизионната кула в Берлин

Забележителности в Берлин близо до „Фонтан на приятелството“

Други известни забележителности там са: Световният часовник (World Time Clock), червената сграда на Кметството(Rotes Rathaus), Хотел Парк Инн – Радисън, молове, надземното метро, евангелистката църква Св. Мария(St. Mary’s Church) и разбира се най-известният фонтан в Берлин – „Нептун“(Neptunbrunnen).

Ползвана информация: https://www.aviewoncities.com/berlin/alexanderplatz.htm

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights