Фонтанът на Нептун в Берлин достойно съперничи на италианските си братя

     Фонтанът на Нептун в Берлин със сигурност е и най-известния, и най-красивия фонтан в столицата на Германия.

    История на фонтана

Младият скулптор Рейнолд Бегас отива на пътешествие в Италия, от където черпи вдъхновение и след това създава няколко версии на фонтана. От тях последната е тази, която е одобрена през 1888год и му донася  световна известност.

     Фонтанът на Нуптун е официално открит на 01 ноември 1891год. Разположен е първоначално на дворцовия площад пред Sity Palace. През втората световна война скулпторите и басейна от червен шведски мрамор пострадали сериозно от снарядите.

      Когато през 1967год. правителството на ГДР разрушава останките от двореца, фонтанът е демонтиран и преместен на съхранение.      Впоследствие е реконструиран и му е направен нов басейн – от червен и сив гранит. През 1969 год фонтанът на Нептун е поставен е на сегашното си място – в централната част на Берлин – Alexanderplatz. Интересен факт е, че той е на пресечната точка на линията на зрението на телевизионната кула(Berliner Fernsehturm), „Червеното“кметството(Rotes ) и църквата Сейнт Мери (St. Marienkirche).

   Архитектура 

Фонтанът е с диаметър 18м. Мощната фигура на царя на моретата се извисява на 8,50м. В лявата си ръка държи тризъбец, с който височината му достига 10м. Бога на морето седи в гигантска раковина, в компанията на жизнерадостни дечица, играещи със струите вода.  За бушуващото море напомнят неговите обитатели, струи вода избликват от устата на костенурка, крокодил, змия и тюлен.

     На ръба на басейна на фонтана са разположени четири женски фигури олицетворяващи най-големите реки в Германия – река Рейн (с рибарска мрежа и лоза), Висла (с дънера), Одер (преметнала кожа и с коза в краката си ) и Елба (с житни класове и плодове).

Където са търкани за късмет, добре си личи.

Разходка по Александарплац задължително включва снимка при фонтана на Нептун.

Текст и снимки: Катрин Найденова


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.