Фонтанът на Нептун в Берлин достойно съперничи на италианските си братя

     Фонтанът на Нептун в Берлин със сигурност е и най-известния, и най-красивия фонтан в столицата на Германия.

    История на фонтана

Младият скулптор Рейнолд Бегас отива на пътешествие в Италия, от където черпи вдъхновение и след това създава няколко версии на фонтана. От тях последната е тази, която е одобрена през 1888год и му донася  световна известност.

     Фонтанът на Нуптун е официално открит на 01 ноември 1891год. Разположен е първоначално на дворцовия площад пред Sity Palace. През втората световна война скулпторите и басейна от червен шведски мрамор пострадали сериозно от снарядите.

      Когато през 1967год. правителството на ГДР разрушава останките от двореца, фонтанът е демонтиран и преместен на съхранение.      Впоследствие е реконструиран и му е направен нов басейн – от червен и сив гранит. През 1969 год фонтанът на Нептун е поставен е на сегашното си място – в централната част на Берлин – Alexanderplatz. Интересен факт е, че той е на пресечната точка на линията на зрението на телевизионната кула(Berliner Fernsehturm), „Червеното“кметството(Rotes ) и църквата Сейнт Мери (St. Marienkirche).

   Архитектура 

Фонтанът е с диаметър 18м. Мощната фигура на царя на моретата се извисява на 8,50м. В лявата си ръка държи тризъбец, с който височината му достига 10м. Бога на морето седи в гигантска раковина, в компанията на жизнерадостни дечица, играещи със струите вода.  За бушуващото море напомнят неговите обитатели, струи вода избликват от устата на костенурка, крокодил, змия и тюлен.

     На ръба на басейна на фонтана са разположени четири женски фигури олицетворяващи най-големите реки в Германия – река Рейн (с рибарска мрежа и лоза), Висла (с дънера), Одер (преметнала кожа и с коза в краката си ) и Елба (с житни класове и плодове).

Където са търкани за късмет, добре си личи.

Разходка по Александарплац задължително включва снимка при фонтана на Нептун.

Текст и снимки: Катрин Найденова


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights