Вроцлавските джуджета 2част – малките гномчета.

Вроцлав е един от най-красивите градове в Полша и малките, сладки джуджета са само една от неговите забележителности, но пък изключително забавно е да се обикаля в търсене на дребосъци.

Началото за вроцлавските джуджета

Първите пет фигурки се появяват през 2005год. Дело са на полския скулптор Tomasz Moczek. Това са двете Сизифки(Syzyfki), Фехтовачът( Szermierz ), Касапинът (Rzeźnik) и Перящият в Одра ( Pracz Odrzański )

„Сизифки“ – Syzyfki
„Касапинът“ – Rzeźnik https://polska-org.pl/4283695,foto.htm

„Перачът“ – Pracz Odrzański https://galeria.nagrzyby.pl/v/users/Termit/2009/styczen/wrocek/Krasnale/Schowek04.jpg.html?g2_imageViewsIndex=1

През 2006 г са създадени джуджетата във фонтана пред театър Лалек, на площад „Театрални“. През 2007 се появява следващото джудже – Pierożnik, седнало пред ресторант. Името му идва от полската дума за кнедли или пирожки.

Нарастване броя на гномчетата

През 2006г се появяват още 23 човечета, а през 2007 – 24броя. През 2008г „Глухият и Слепият“ и още 57 са разположени на различни места на града – № 100 е „Стоматолога“ През 2011г вече са двойно повече и на 20.11.2011г изниква №200 – „Пациент и Лекар“. Броят на малките гномчета продължава да расте и на 25.09.2014 вече има № 300 – „Номер 8“ – кръстен на VIII-ма гимназия в града. В момента малките сладурчета са над 350 броя, разпръснати из целия Вроцлав, но най-много са съсредоточени в историческия център. Едно от най-любимите джуджета е WrocLovek – със сърце в ръка, поставено пред магазин за сувенири.

Обичащият Вроцлав – WrocLovek

Пожарникарите са в пълна готовност за гасене – оборудвани със стълба и маркуч, поставени са пред Гарнизонната църква – така се отбелязват и трите драматични пожара на сградата.

Пожарникарите – Pożarki

До „Пожарникарите“, на 2-3м е гномче – пазач на подземна къща.

Пазач – Strażnik

Туристът е на Rynek 13 . Разположен е пред Туристическия информационен център.

Туристът – Turysta

Китаристът Laszko – гномче посветено на полския китарист Leszek Cichonski – също така вокалист и композитор, както и организатор на конкурса „Благодаря Джими“, посветен на Джими Хендрикс.


Свирещият и меломана, са поставени пред магазин за аудио техника.

Grajek i Meloman 

Пред Галерия Dizajn на ул.“Świdnicka“ 2-4 е Корпоративното джудже – с лаптоп и голяма чаша кафе.

Korpokrasnal

Wyplatnik – Внасящият в банката пари – сложен е до входа на банка Zachodni WBK – на „Rynek“ 9/11

Джуджето Wyplatnik

Джуджето – Печатар е в чест на първия принтер в Полша и печатницата на полски език. Открих го на остров Тумски в близост до катедралата.

Печатарят – Drukarz

Recyklinek – джудже, което рециклира хартия. Намира се пред хотел Монопол – Świdnicka 31

Recyklinek

Джуджета – пръскачи са сложени върху огромни чешми, чрез които през лятото се прави водна завеса за разхлаждане на минувачите.

Пръскачка- Zraszacz

Историята на вроцлавските джуджета

Това са една малка част от известните вроцлавски джуджета, които се оказа, че имат дълга история. Родоначалниците им от далечната 1982г представляват графити. Направени са от антикомунистически активисти, които ги поставят върху петна от бои по стените. Тези петна се получавали, когато комунистическите власти се опитвали да заличат „антисоциалистическите“ надписи и лозунги. В шест полски града са създадени над 1000 образа. По-късно гномчетата се завръщат по стените на Вроцлав след няколко години 1987-88г заедно с движението „Оранжева алтернатива“. Малките човечета са на графити или на плакати, с които се обявяват различните събития, организирани от движението в този град. На 1 юни 1988г се провежда „Революция на джуджетата“ – около 20 000 участници със шапки на гноми са обикаляли по улиците на Вроцлав.

Възродени през 2005г, днес малките джуджета са атракция, която е забавна за всички – от най-малките – до най-големите. За „ловците“ на гномчета има карта с местоположението на всяко от тях.

Ползвана информация: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wroc%C5%82awskie_krasnale

Част от снимките имат връзки към сайтовете от които са взети.

Снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights