Езеро McDonald – езерото с най-цветните камъчета

Езеро Мак Доналд (Lake McDonald)  е най-голямото езеро в националния парк  Глейшер (Glacier National Park) САЩ.

Национален парк Glacier

Огромният парк заема площ около 4100 кв. км. Разположен е в Скалистите планини, на територията на американския щат Монтана и на границата с канадската провинция Албърта и Британска Колумбия. Както показва името му – Ледник, всичко в парка е образувано под тяхното въздействие.  От около 150 ледника, които са съществували в парка в средата на 19 век,  до 2010г са останали само 25 активни ледника.

Под тяхно въздейстивие са се формирали планините, долините и от стопяването им са се получили и множество езера. Едно от тях е езерото Мак Доналд, което е популярно като езерото с цветните камъчета.

Езеро Мак Доналд

Eзерото се намира в западната част на парка  и се  явява най-дългото (15,1 км в дължина), най-голямото (площ — 27,61 км²) и най-дълбокото (141 м). Разположено е на 961м надморска височена. В целия парк само дузина са големи езера и от общо около седемстотин, само 131 от тях имат имена.

Mac Donald Lake

Красивото езеро Мак Доналд се е образувало преди десетки хиляди години чрез запълването на долина, получена от ерозия и ледникова дейност. Уникалното за него, а и за останалите езера в парка е целогодишно студената им вода – температурите рядко са над 10° C при повърхността им. Това означава, че те поддържат минимален растеж на планктон, което гарантира, че езерните води са изключително прозрачни.

Mac Donald Lake

Често, съвсем ясно могат да се видят подробностите на дъното, на дълбочина над 8,0 – 9,0 метра.

lake-mcdonald-colored-pebbles-76

Едно от най-уникалните неща в езеро Мак Доналд е че, цялото му дъно е засипано с безброй разноцветни камъчета. Цветовете варират от тъмно червено до кафяво и от зелено до синьо, като при определено положение на светлината изглеждат като подредени в красива мозайка.

Mountain Jewels - Lake McDonald, Glacier National Park, Montana by Perri Schelat
Езеро Мак Доналд, Сащ

Текст: К. Найденова, Снимки: на всяка има връзка към сайта от който са взети

Източници: https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_McDonald; https://en.wikipedia.org/wiki/Glacier_National_Park_(U.S.)

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights