Желязната вода на Брезник

Знаете ли, че минералната вода от извора в „Лесков дол“, гр. Брезник, доказано е толкова полезна, че през Втората световна война се изняся за подсилване на войниците от Африканския корпус на германската армия.

Желязна вода - Брезник

За първи път минералната вода в Брезник е изследвана през 1893 г, а след това и през 1906г от химика Александър Найденович. Интересен факт за този българин, роден в Одрин е, че е първият гражданин на новосъздаденото княжество България, който е специализирал фармация и токсикология в Сорбоната.

Водата има богат минерален състав – най-богатия в България – 23 вида съставки. Стойностите са написани на табела до чешмата. Някои от тах са:

Желязната вода - Брезник, метална табела със стойностите на различните съставки, поставена до чешмата
  • Обща минерализация – 6 871 mg/l
  • Активна реакция – pH=3,08
  • Сулфати – SO4 = 4604,69
  • Калций Ca = 522 mg/l
  • Магнезий Mg =309,39 mg/l
  • Желязо Fe общо = 1043,06 mg/l
  • и други

Богатата най-вече на железни и сулфатни йони вода е подходяща за лечение на желязо-дефицитна анемия, стомашно-чревни, чернодробни и кожни заболявания (екземи). Интересно е, че се препоръчва да се пие със сламка за да не ти се боядисат венците и зъбите. Курсът на лечение не трябва да е повече от 3 пъти годишно по 10-15 дни на глътки, не повече от 2х50-60 ml на ден. Но най-добре е това да става по лекарско предписание.

През 1912-13г местният доктор Михаил Васев дава на учениците в местната прогимназия по 1-2 чаши дневно.

Същият доктор изпраща през 1907г три дамаджани от водата на Лондонското изложение за природни богатства и там тя е удостоена със златен медал и диплома.

Първоначално водата изтича във вада, от която се налива в съдове посредством дървен улей. Снимката по-долу показва първото каптиране на минералния извор чрез дренаж и отвеждане към чешма през 1928г.

През периода 1929-32г се изгражда малък циментов басейн, в който хората лекуват тежки екземи и други кожни заболявания. (снимката долу).

През 1938г са изпратени херметически затворени бутилки в Централния балнеоложки институт в Бреслау, Германия (днешен Вроцлав, Полша). Въпреки, че бутилките пътуват 19 дни и водата е окислена, анализът показва, че съдържа 145 железни йони на литър.

В годините различни професори и доктори пишат статии и изнасят доклади за уникалните свойства на желязната вода в Брезник. Те доказват, че тя е полезна както за хората, така и за домашните птици и животни.

С указ на Цар Борис III през 1940г минералните извори са предоставени на Брезнишката община. водата е отдадена на концесия, бутилирана е и продавана в цялата страна.

В социалистическите времена, Брезник е утвърден като курорт, като са издадени инструкции за начина на употреба на водата.

Брезник

Ако попаднете в района на Брезник или пък решите да си направите еднодневна екскурзия до там, препоръчвам ви да се разходите в парка, южно от града. Дори и в късната есен, когато аз бях там, разходката е много приятна. Към мястото на извора ни насочва указателна табела.

Разклонът е вдясно, когато се изкачваме нагоре. Преминаваме по пътя бавно, наслаждавайки се на обагрените в различни есенни нюанси листа на широколистните дървета.

Брезник - парка

Алеята, по която се движим, е с дължина около 400м, може да се стигне и с кола, но разходката пеша е стократно по-приятна. В края й се достига до уширение, от което тръгва пътека към извора.

Желязната вода Брезник - уширението на алеята малко преди извора

Тръгваме по обсипаната с нападали листа пътека.

Желязната вода Брезник - пътеката преди извора

На мястото има чешма. Вероятно това не е първоначално изградената, а е от по-новите времена.

Желязната вода Брезник

На мястото има предупредителна табела, относно водата и че не е подходяща за ежедневна употреба.

Желязната вода Брезник
Желязната вода Брезник

Местните хора казват, че водата тече малко, защото се пие малко. Така е, природата пази баланса си, дебитът на извора е малък и променлив – около 7000 л/ден средно годишно.

Желязната вода Брезник
Желязната вода Брезник

Водата има метален вкус. За да се предпази от влиянието на кислорода и светлината трябва да се съхранява в бутилки и да се стабилизира с витамин С или винена киселина. Така, според специалисти може да издържи до 3 месеца. Но по-добре е да се пие прясна.

На място всичко около водата е предобило ръждиво-червеникав цвят, разбира се заради желязото в нея.

Желязната вода Брезник

Много институции нееднократно вземат решения за изграждане на балнеосанаториум, но до момента – нищо. Навремето – около 1957 г е имало почивен дом за миньори. В момента минералният извор с уникалните си лечебни и профилактични свойства, просто си изтича, а хората които имат нужда ходят в аптеката.

В други държави, около минерална вода с подобни качества, даже и с не толкова добри, функционират известни курорти като: Пираварт – Австрия, Арттейхо – Испания, Левико – Италия, Авейрон – Франция, Карлови вари – Чехия и др. Там хората ценят природните си богатства подобаващо.

Тук на мястото всичко може да се види за около 5 мин. При желание, може да се приседне в беседката и за по-дълго време.

Желязната вода Брезник

Заради лошото време избрахме да си тръгнем.

Малко ми беше тъжно, че това богатство изтича безпроблемно в природата вместо да се използва да помага. Последните изследвания показват, че желязната вода на Брезник, съдържаща 23 вида съставки е с най-много сред българските минерални води. Това показва, че лечебните и свойства са много по-големи и извън утвърденото й действие като антианемично средство.

Надявам се, че това някой ден ще се промени.

Източници: https://zapadno.com/2017/10/17/ Брезнишката желязна вода/ ; http://bulgariatravel.tv/landmark/get/179; Черно-бели снимки – от архивите на Общински исторически музей – Брезник

Текст и снимки: Катрин Найденова

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. I’ve been browsing the internet for more than three hours, and I haven’t seen any posts as fascinating as yours. I think it’s well worth the investment. If more bloggers and website owners created content as good as you do, the internet would be significantly more useful than it already is.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights