Красивите фонтани на Русе – площад „Батенберг“

Площад Батенберг се намира на около 400-500м от централният площад „Свободата“. Тук се намира безспорно най-красивият в Русе – фонтанът с четирите момичета, които се опитват да се опазят от водните струи, които ги заливат. Авторът му е Любомир Далчев.

Фонтанът с четирите девойки в Русе, зад листата прозира красивата сграда на регионалната библиотека Л. Каравелов

Историята на авторът на фонтана

Именитият скулптор има много интересен живот. Роден е в Солун през 1927г., живее и твори в България през соц. времената, но въпреки това е един от интелектуалците, които са ни представили изключително достойно на световната културна сцена.

В Русе има още едно място, което Любомир Далчев разкрасява чрез своето изкуство. Всички скулптурни фигури върху фасадата на Съдебната палата са негово дело.

Още по – интересно за Далчев е, че на 77 години емигрира в САЩ заедно със съпругата си. Това става през септември 1977 г. след една изложба във Виена. Далчев продължава да твори дори на тази напреднала възраст и създава редица пластики и живопис. Той изработва уникален проект от червено дърво и бронз, увенчаващ входа на Сан Франциско откъм прочутия мост „Golden gate“. Умира няколко месеца преди да навърши 100 години. Погребан е с уважение в забележителния архитектурен комплекс „ Crystal cathedral“ в Garden Grove близо до Дисниленд и Юнивърсал пикчърс на юг от Лос Анжелос.

Фонтанът с четирите бронзови девойки в Русе е изработен през 50-те години на миналия век.

Фонтанът на пл. Батенберг в Русе, зад него сградата на регионалния музей

Конструкция на фонтана

Фонтанът е от три нива с три басейна, горните два са кръгли, в средата на малкият излиза струя вода, на стената на средния басейн са закрепени четири морски кончета, от устата на които излизат силни струи с вода. Всяка от тях облива една от четирите девойки, които се намират в най-ниският и най-големият басейн, който е с правоъгълна форма.

Фонтанъс с четирите девойки в Русе, отзад се вижда СУ „Христо Ботев“

Всяка от четирите девойки във фонтана е различна и по различен начин се опитва да се спаси от водата, но морските кончета са еднакви.

Площад Батенберг и фонтана в наши дни

Интересен факт е, че за малко, емблематичният фонтан щял да бъде тотално разсипан, след провеждане на реконструкция на централната градска част на Русе през 2015год. включваща и водните тела там. На две от бронзовите фигури е премахната оригиналната патина. Почти всички статии гласят: „Съблякоха“ фигурите във фонтана на Далчев.

Една от „съблечените“ от патината фигури при реконструкцията

Става голям скандал и патината е възстановена, но за съжаление не е същата, натрупана с годините, естествената, която си е най-хубавото нещо за всяка бронзова скулптура.

Вече 70 години фонтанът, разположен на площад „Батенберг“ в Русе е част от произведенията на изкуството, които красят града и създават неповторимият му колорит.

Съвсем наблизо при реконструкцията на централната част на града, на площад “ Хан Кубрат“ се появи фонтан с улично цигуларче, който допълва неподражаемия вид на центъра на града.

Текст и снимки: К. Найденова

Използвана информация и снимки от : http://bnr.bg/hristobotev/post/100509974/za-nosht-izchezna-patinata-na-dve-ot-figurite-na-pl-batenberg-v-ruse ; https://tvn.bg/vandalizam-v-dejstvie-os-ha-i-statuyata-s-tsigularcheto/ ; https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%94%D0%B0%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights