Разходка до Земен -1 част: Манастирът, църквата, чешмата

    Знаете ли че, Земенски манастир  е рухвал и е възстановяван няколко пъти от XI век до сега, но известната му църква „Свети Йоан Богослов“ е оцеляла невредима повече от 9 века.

Земенски манастир    И така, както е видно от името, манастирът се намира в Земен, който пък от своя страна е разположен на левия бряг на р. Струма, в  Конявсаката планина. Тук всичко е красиво и поддържано – с много цветя, храсти и дървета.Красивите дървета в двора на Земенски манастир   

Чешмата на Земенски манастир

Има си манастирска чешма, която е от доста по-ново враме и най-важното работи – гледката не чешми без вода е доста подтискаща.


 Църква „Свети Йоан Богослов“   

Колкото и да съм пристрастна към чешмите, тук в този манастир най-уникалното е църквата – единствената на Балканите която има почти кубична форма – 9,18м/ 8,71м/7,00м височина, без купола. Обявена е за паметник на културата през 1971год.

  

За съжаление красивите стенописи не са много запазени. Но си заслужава минималната такса за да се видят.

     На много от светците очите са унищожени, кощунство което се е случило през онези 45 години, когато вярата беше отричана и забранена.

Друга доста голяма част от стенописите е унищожена, но от това което е останало се вижда колко са хубави. 

    Интересно поверие има за олтара на църквата: Ако си сложиш ръката отгоре и силно си пожелаеш нещо, то ще се сбъдне.

     Пожелах си – да видим дали ще се сбъдне.

     Манастирът си има и камбанария, която е в края на двора (с малко позакърпен покрив).

     Гледката отгоре към градчето е прекрасна, стига да се игнорира огромната кариера.

    Разходката през някой слънчев ден до манастира в Земен носи само с плюсове: чист въздух, уникална църква-паметник на културата, история, красиви гледки, хубава градина. И може и да се похапне направо на зелената морава – има малко ресторантче.

   За любителите на приключенията,  вместо препичане на слънце в двора на манастира, по-доброто е разходка покрай р. Струма. Изненадващи са очарователните гледки там – съчетание от реката, следваща своя път на юг,  дървета, които са надвиснали над нея и образуващи красиви отражения във водата и причудливи скали, в които да откриеш фигури, лица и всичко, което въображението може да види. Да не повярваш, че това е същата река, която минава през Перник. За повече подробности може да разгледате следващата ми публикация : „Разходка до Земен – 2част, проломът на р. Струма покрай ж.п. линията“

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80

Текст и снимки: К. Найденова 

 

 

 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights