Фонтанът на Алпите срещу Арена ди Верона

Алпите с Мон Блан – снежни дори и през лятото

Къде се намира това чудо?

Този интересeн фонтан, посветен на красивата планина Алпи е разположен на съвсем неочаквано място. Намира се на най- големия площад – Piazza Bra в града на любовта – Верона. По точно е в градината, но ако като турист си хукнал да видиш Арена ди Верона и да се снимаш пред нея, направо ще го подминеш.

Тези пирамидки отгоре върху основния му елемент представляват върховете на Алпите върху земното кълбо – изобразени са всички по-значими върхове на планината. Във Верона шеговито наричат фонтана преса за лимони, заради неговата интересна форма.

История на фонтана

Фонтанът на Алпите е дарен на града от германците през 1975 г., след като през 1960 Мюнхен и Верона стават градове – побратими. Гербовете им са поставени от двете страни на структурата, за да се илюстрира противоположното им разположение спрямо най-високата планина в Европа.

Гербът на Мюнхен и Гербът на Верона

Около кръглия басейн на фонтана, в зелената площ са поставени плочи за градовете – побратими на Верона, както и паметна плоча на италианците, депортирани в германските концентрационни лагери.

Паметната плоча на Залцбург, Австрия
Друга паметна плоча

В чест на побратимяването и за да върнат жеста с фонтана, веронците подарили на Мюнхен копие на статуята на Жулиета, която се намира в близост до кметството. Явно – за късмет я търкат на същото място, като италинската и сестра.

Германската Жулиета

Площадът

Пиаца Бра (Piazza Bra) е главният площад на Верона и един от най-големите площади в Европа. Той представлява „антрето“ на Верона, преди да се достигне историческия център на града, веднага след Porta Nuova. Фонтанът на Алпите е най-удобното място за срещи в центъра на Верона – предлага сенките на красивите си дървета и прохладата на водните пръски. Градинката в която се намира носи името на първия крал на обединена Италия – Vittorio Emanuelle II.

Точно до фонтана се намира паметника на италианския крал.

Фонтанът вечер и статуята на Vittorio Emanuele II отзад

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights