Чешмата с 12-те чучура в Смоличански манастир „Св. Св. Йоаким и Анна“

Чешмата с 12-те чучура

Село Смоличано е в община Невестино – Кюстендилско, 18-те му махали са разпръстнати по красивите хълмове на източна Осоговска планина. На десния бряг на река Елешница, която преминава през селото, върху стръмните скали в местността „Манастиро“ е разположен малкият манастир известен на местните като „Света Яна“ въпреки че името му е Св. Св. Йоаким и Анна.

Църквата и двора на манастира „Св. Св. Йоаким и Анна“

История на Смоличански манастир

Както показва и името на местността, легендата гласи че на това място е имало манастир, който бил разрушен и изгорен по време на потурчването на българите през XV век. В близост извират два карстови извора, които са каптирани. По-малкият от тях е в аязмо, което се считало за лековито и много хора идвали да пият вода от него с надежда за изцеление.

Изворът при Смоличанския манастир

Легенда за името на манастира

Има легенда и за появяването на изворите. Живеела наблизо красивата и добра Яна, която имала деветима по-големи братя . Всички много я обичали и уважавали. Но винаги има и лошотия, и завист. Най-голямата снаха – Павлевица непрекъснато я клеветяла, преписвала и всички беди и лоши неща, които се случвали в семейството. Най-накрая стигнала дотам, че убила първородната си мъжка рожба и обвинила Яна за това. Тогава горката девойка била разсечена на четири и частите разхвърляни в четири различни посоки. Там където паднали русите Янини коси бликнали два извора. Затова манастирът най-често е наричан Св. Яна. Освен аязмото, водата блика и от дванадесетте чучура на манастирската чешма.

Поглед към чешмата и църквата през оградата
Чешмата с 12-те чучура и църквата на манастира

Чешмата с 12-те чучура

Чешмата, от която тече изворната вода е изградена през 1966 год. Манастирът не е действащ и всичко там се поддържа от местните хора. През 2017год е изцяло обновен. Мястото е красиво, тихо и излъчващо спокойствие. Водата, изливаща се от дванайсетте чучура е като песен. След възсановяването, над всеки от чучурите е сложена табелка – но не е с имената на 12-те апостола. Учудено видях, че това са дванадесете зодии от зодиака, закачливи стихчета и техните девизи (малко не съм съгласна с отразените девизи, но такова е виждането на автора).

Зодия Лъв

И така – дванадесетте зодии над дванадесетте чучура.

Кръстът на Св. Анна – до чешмата

Водопадът

За съжаление църквата беше затворена и не можах да я разгледам. Но както се вижда от снимките – всичко наоколо е чисто, бяло и подредено, удоволствие за окото, наслада за душата и сетивата. Двата извора, заедно с водата от чешмата събират водите си в границата на двора и се спускат от стръмните скали в края му под формата на водопад, който в околностите се знае като Света Анна.

Водопад Света Анна

Войнишкият паметник и вековния цер

Над манастира има голяма поляна, в единия и край, под боровете е поставен войнишки паметник.

А в средата на поляната, гордо е разперило клони вековно дърво – цер.

Вековният цер

Отстрани има още една чешма, за решилите да си направят пикник под клоните на вековното дърво в специално направената беседка.

Чешмата до цера

Прекрасно място, макар и малко отдалечено, но в това всъщност му е чарът, не е претъпкано с посетители. Има за всеки по нещо – манастир, църква, легенди, чешма, извор, водопад, вековно дърво, паметник. В допълнение към всичко чист въздух и спокойствие.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ползвана информация: http://www.obshtinanevestino.kncity.info/index.php/municipality/turizam

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights