13 от най-красивите заливи в света

Що е то залив – част от морето, заобиколено със суша или паркинг за кораби ? Може да е всичко това, но също може и да са едни от най-красивите места, които сме виждали.

Ще представя 13 от най-красивите заливи в света, където всеки би искал да отиде ако има възможност, аз със сигурност искам.

1. Залив: Wineglass Bay, Tasmania, Австралия

Winwglass bay, Australia

Заливът Wineglass (чаша за вино) се счита за най-красивият в света според доста класации. Той също е и един от най-уединените. Това се дължи на факта, че за да се стигне до там, трябва да се премине пеша през гъста гора, а подобна разходка отнема минимум час. Но, тази красота определено си го заслужава.

2. Залив: Navagio Bay, Гърция

Navagio Bay, Greece

Navagio е един от най-известните заливи в Гърция. Белият пясък контрастира на синьото море и създава една от най-пленителните картини.

Navagio Bay

Освен, че е изключително красив, атракцията на залива са останките на кораба Panagiotis, пълен с контрабандни стоки. Затова заливът често се нарича „заливът на контрабандистите“. Разположен e на северозападния бряг на йонийския остров Закинтос. Особеността на залива е, че до него може да се стигне само с лодка.

3. Залив: Maya Bay, Phi Phi Ley Island, Тайланд

Maya Bay, Phi Phi Ley Island, Thailand

Изумително красивото място е защитено от високите 100 метра скали на остров Фи Фи. Целият залив е един голям риф.

Maya Bay

Най-доброто време за посещение е между ноември и април, когато моретата са спокойни и достъпът до залива е лесен. Именно тук е сниман популярният филм „Плажът“ с Леонардо Ди Каприо.

4. Залив Ha Long Bay, Виетнам

Ha Long Bay

Заливът Ха Лонг е разположен в Северен Виетнам. Известен е с уникалния си морски пейзаж и 1600 варовикови острови и островчета. Името му буквално се превежда като „Залив на низходящи дракони“.

Ha Long Bay
Ha Long Bay

Това е една от най-популярните туристически атракции във Виетнам. Няколко от островите са кухи, с огромни пещери, други острови включват езера или подкрепят плаващи рибарски села. Заливът Халонг е обект от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

5. Залив Guanabara Bay, Brazil

Guanabara Bay, Brazil

Guanabara е красив залив, разположен в югоизточна Бразилия. Заобиколен е от тропически гори, плажове, странно оформени скали, високите планини на Сера до Марл и кварталите на Рио де Жанейро.

Guanabara Bay, Brazil

Заливът е открит през 1 януари 1502 г. от португалския изследовател Гаспар де Лемос, който го кръщава Рио де Жанейро (януарска река), мислейки, че е голяма река. Името Гуанабара идва от езика Тупи-Гуарани.

6. Залив Phang Nga Bay, Thailand

Phang Nga Bay, Thailand

Заливът Phang Nga е един от най-живописните райони в Тайланд. Намира се на малко над 95 км от остров Пукет. Най-известният остров в залива е като игла, която е образувана от варовикова скала, наречена Ко Пинг Кан. Островът участва във филма за Джеймс Бонд “The Man with the Golden Gun”.

Phang Nga Bay, Thailand

Най-често заливът Phang Nga се посещава с морски каяк. Това е единственият начин за да се влезе вътре в гротовете и морските пещери.

7. Залив Kotor bay, Черна гора

Bay of Kotor

Которският залив е разположен в югозападна Черна гора на Адриатическо море. Той е един от най-красивите заливи в Европа и понякога грешно се счита за фиорд, но всъщност е потопен каньон на реката.

Bay of Kotor

Которският залив се състои от няколко малки залива, които са свързани помежду си с тесни канали. На брега на Которския залив има многобройни плажове, няколко туристически курорта и живописните градове Рисан, Пераст и Котор.

8. Залив Hanalei Bay, Hawaii, USA

Hanalei Bay, Hawaii

Заливът Hanalei е най-големият залив на северния бряг на остров Kauaʻi в Хавай. Състои се от близо две мили плаж, заобиколен от планини. Тук близо се намира уникалното образувание Queen’s Bath

Hanalei Bay, Hawaii

През лятото заливът предлага отлични условия за акостиране на ветроходни плавателни съдове, яхти, лодки, канута и др. Тук е прекрасно място за плажуване и плуване.

9. Залив Bay of Fundy, Канада

Bay of Fundy

Заливът Fundy е разположен на брега на Атлантическия океан на Канада. Той е част от по-големия залив Мейн. Заливът е уникален с това, че има най-голямата разлика в нивото на водата между прилив и отлив в света. Според Книгата на Гинес за световните рекорди (1975) това са 18 метра.

Едно от най-добрите места за гледане на приливите и отливите са скалите Hopewell Rocks, представляващи редица кули от пясъчник, покрити с дървета. Основата на скалните образувания се покрива с вода два пъти на ден, а земята може да се види при отлив.

10. Залив Paradise Bay, Antarctica

Paradise Bay, Antarctica

Paradise Bay е едно от само двете места, използвани от круизните кораби за спиране на Антарктида (другото е пристанището Неко). Всъщност това е един от най-посещаваните райони на Антарктида.

Paradise Bay, Antarctica

Заливът е заобиколен от силно заледени планини и ледени скали. Екскурзията тук включва круиз между айсбергите с надуваеми лодки, посещение на чилийската изследователска станция и снимане на местообитанията на пингвините.

11. Залив Bay of Islands, Нова Зеландия

Bay of Islands

Заливът на островите е една от най-популярните туристически атракции в Нова Зеландия. Живописната зона съдържа 144 острова, много усамотени заливи и някои страхотни пясъчни плажове.

Bay of Islands

Този красив залив има изобилие от морски живот, включително китове, пингвини, делфини и големият марлин. Исторически, заливът е първата част на Нова Зеландия, заселена от европейци=

12. Залив Villefranche Bay, France

Заливът Villefranche е най-красивият залив във Франция.

Villefranche Bay

Villefranche е едно от най-дълбоките природни пристанища в Средиземноморието и осигурява сигурно място за акустиране на големи плавателни съдове, достигащи дълбочина до 95 м (320 фута).

13. Залив Болата, България

залив Болата

Красивият залив „Болата“ се намира в северната част на родното ни Черноморие и край село Българево (това село е най-близкото място до нос Калиакра)

залив Болата

Болата представлява тясна клисура, врязана в брега, през която преминава малка рекичка. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна. Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. От двете страни има скални масиви с издълбани в тях пещери.

Текст: К. Найденова; Снимки – от Flickr и други сайтове – за всяка снимка е дадена връзка към оригинала

Забележка: Подреждането на заливите не е класация

Източници: https://lifeglobe.net/entry/3177; https://azconsulting.me/10-beautiful-bays-world/; https://azbukari.org/Bolata

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights