Минералната вода и въздухът са златното съкровище на Сандански

Град Сандански е най-добрият и официално признат природен балнеологичен център за лечение заболявания на дихателната система. Градът, в подножието на Пирин се е рязпрострял амфитеатрално от двете страни на река Санданска Бистрица. Тук идват за лечение хора от всички краищата на България и дори и от чужбина.

Минералната вода на Сандански

Районът е изключително богат на минерални води, има над 80 извора с темепертура от 42-81° С, а само в близост до самия град са около 20 броя.

Минералните води Сандански са прозрачни, нямат никаква миризма и са с приятен вкус. Имат неутрална до слабо алкална реакция, минерализацията е 0,57 – 0,69 g.

Минералните води на Сандански са хипертермални, хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви, флуорни (F=4 -7 mg/l), Съдържат метасилициева киселина с високо съдържание. Елементите бор, литий, стронций, германий и други метали придават лечебните и свойства.

Минералните води са страхотни за лечение на опорно-двигателния апарат, централната и периферна нервна система, кожата и гинекологични заболявания и алергии, както и за лечение на затлъстяване.

Когато водата се пие по специален шаблон има положителен ефект върху лечението на стомашно-чревния тракт, бъбреците, черния дроб и жлъчните пътища.

Най-лесно достъпното място за минерална вода от находище Сандански е чешмата пред емблематичния за града Интерхотел Сандански

Чешмата с минерална вода пред хотел Сандански

Чешмата се намира веднага след моста над река Санданска Бистрица, на площадчето в самото начало на градския парк.

Минералната чешма пред хотел Сандански

Мраморната чешма е от две тела, всяко с чучурче. Както е изписано на табелките върху тях, водата е с температура 76° С.

Тази уникална вода в съчетание със специфичния климат на града е подходяща за лечение на изключително много заболявания като: неспецифични, хронични заболявания на дихателната система (бронхит, астма, алергичен рахит, синузит, фарингит);

Минералната вода подобрява състояния след пневмония, бронхиентазит, емфизем на белия дроб в начален стадий; хронични ставни заболявания (болест на Бехтерев, спондилоартрози, след¬фрактурни състояния, ревматоиден артрит); заболявания на периферната нервна система – невралгии, неврити, плексити; рехабилитация след инсулти.

Както се вижда чешмата много добре се съчетава, както с хотела до нея, така и с фонтаните пред него. След много взиране видях, че на чучура е изписано име – вероятно на автора (М. Ст…. – не можах да го разчета) и годината -1984г, вероятно на изграждането.

Зад минералната чешма се простира прекрасният градски парк „Свети Врач“

Парк „Свети Врач“

Съвсем наблизо в парка е най-известният извор в Сандански – „Мирото“.

Минерален извор „Мирото“

Върху термалния извор още в древността е оформено лечителско място. То се свързва със светите братя безсребреници св. св. Козма и Дамян. Счита се, че тук те помагали на болните чрез лечебната сила на минералната вода, климата и най-вече силната християнска вяра. Мястото на лечебницата им днес е известно като „Мирото”. Тук има минерална баня, а през лятото функционират и малки оградени басейни с лечебна вода с различна температура.

Мирото

До тях има чешма и може да се напълни от лечебната вода за пиене. На главната алея на парка има втора чешма, която може би също се захранва от този извор.

И тази чешма, както мраморната чешма до Археологическия музей е под кроните на вековен чинар.

Чешма в парка „Св. Врач“

Този чинар е с около 3 века по-млад и е само на около 350 години. Хората не пропускат минавайки от тук да си налеят от лечебната вода.

Уникалното в Сандански е, че тук е единственото място, където могат да се лекуват бронхиална астма, заболявания на бъбреците и хронични ставни заболявания

С тези свои уникални качества, не е учудващо че градът се счита за един от най-добрите балнеоложки курорти в Европа и с всяка година става все по-популярен.

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: https://ilovebulgaria.eu/sandanski-marshrut-zhiva-voda/ ; https://bghotelite.com/sandanski-mineralni-izvori-miroto-bul ; https://bg.wikipedia.org/wiki/Сандански

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Ивайло Бельовски каза:

    Прекрасен курорт!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights