Двете чешми на църквата „Света Троица“ в Банско

  История на църквата в Банско  

Знаете ли, че Църквата „Света Троица“ в Банско е изградена само, благодарение на даренията на  270 фамилии и 1081 индивидуални дарители от Банско. Тя е един от най-големите православни храмове на Балканския полуостров, появили се по време на робството.     Красивата външно и особено вътрешно църква е завършена през 1835г. 30-метровата камбанария към нея е от по-късно – 1850г. Часовникът пък е добавен след още 16г –  1866год.

     Няма човек, който да е ходил в Банско и да не се отбил да я разгледа или да запали свещичка – църквата в центъра на града  не може да бъде пропусната. И тук, както и при всички други винаги има чешми  – в повечето случаи те са дарение, като благодарност за някое изцеление или просто от хора със силна вяра и добри сърца.  В „Св. Троица“ те са две, разположени до двата входа към двора и.

Чешмата при страничния вход

     Чешмата до страничния вход е изградена почти заедно със самата църква – 1842 е годината написана на нея – от старобългарския надпис се чете, че когато пиеш и утоляваш жаждата си, трабва да благославяш ктитора Николай…     другото не го разчетох.

                                                                                                    

                Зад врата, до чешмата е пътеката към задния двор на църквата.       Под чардака, вляво се излиза до камбанарията. Зад нея е паметникът на Яворов.

 

            Така се достига до централния вход на църквата, който е по-голям.    

Чешмата при централния вход на църква „Св. Троица“, Банско

Там отпред, откъм улицата е втората чешма на църквата.      За съжаление няма надпис, но изглежда стара почти колкто стените на църквата.

    През ноща, чаровността и неповторимостта на Банско, църквата и площада пред нея се допъват приказно с ромона на  двете течащи чешми на „Св. Троица“.

Източници : http://banskocity.bg/


Текст и снимки: К. Найденова

 

 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights