Фонтанът на Посейдон в долината на Катрин (дворецът Кадриорг)

Дворецът Kadriorg от страната на градината

Kadriorg – на естонски „Долината на Катрин“ е бароков дворец, разположен в голям парков ансъмбъл в Талин. Изграден е в чест на съпругата на руския император Петър I – Екатерина I, като лятна резиденция . Красивата сграда е строена между 1718 и 1721г по проект на италианския архитект Никколо Микетти.

Паркът около двореца заемал площ около 300 хектара. Около самия дворец е оформена градина – смесица от италианско-френско-холандския дизайн.

Градината на двореца Кадриорг

В градината има няколко фонтана, но най-хубавият е фонтанът на Посейдон. Той е позициониран точно в средата на оградата – шест стъпала, които се стесняват нагоре стигат до площадка върху която е стъпил морският бог.

Фонтанът на Посейдон

Скулптурата държи тризъбец в ръцете се. В краката му има делфин и раковина.

Посейдон е стъпил върху делфина, от чиято уста излиза вода – надявам се че замисълът не е, че всеки момент ще бъде прободен от този доста грозничък бог (шегичка). Водата се стича по стълбите към петоъгълен басейн.

В дясно от Посейдон, върху стената е оформен друг фонтан – представлява три маски, от които малко зловещичко тече вода от всякъде – уста, очи нос. Водата се оттича в малки басейнчета, като раковини върху стената и от там в по-голям басейн долу

Същата маска има и от предната страна на двореца, но тя беше с пресъхнали очи.

Русия предава на Естония парка и двореца през 1920год. Създава се комитет, който да превърне парка в място отразяващо културата на Естония и да бъде място за хората от града. Добавени са тревни площи и цветни лехи, засадени в традиционните естонски цветя. До главния вход на парка е разположено Лебедовото езерце с беседка в средата и няколко фонтана вътре в него.

Лебедово езеро в парк Кадриорг, Талин

Въпреки, че дворецът и паркът са разположени на около два-три километра от историческия център на Талин, си заслужава да се направи леко отклонение за тази много приятна разходка.

Текст и снимки: К. Найденова

Използвана информация: https://it.wikipedia.org/wiki/Palazzo_Kadriorg; https://landscapenotes.com/2014/08/01/kadriorg-the-peoples-park/

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights