Фонтанът с четирите лъва в Будапеща

     Четири каменни лъва обграждат висока желязна лампа с красиви орнаменти и с осем висящи лампиона. 

     Това е фонтанът, който е разположен в единия карай на площад Вьоросмарти в Будапеща. Елегантният площад поставя началото на най-известната може би улица на унгарската столица. Това е Váci utca – пешеходна зона с много магазини.

         Фонтанът с лъвовете е сборно място за много хора – както местни, така и туристи, а от струите бликащи от устата на лъвовете дори може да сотпиеш или налееш вода.

 

Децата често се катерят по лъвските фигури, туристите естествено се снимат или си почиват на стълбите му. Изграден е през 1985год. на мястото на кладенец от Лассло Див, а скулптурите са изработени от  Петер Агнеш.

   История на фонтана и площада

Площадът на фонтана е създаден през 1812г.  и е едно от най-натоварените места в центъра на Будапеща. Този район е изпълнен с разкош, с луксозни магазини, антиквариати, известната  сладкарница Gerbeaud,  заведения, както и британското посолство. Архитектурата на сградите е разнообразна, може да се видят както арт нуво, така и модерни стъклени конструкции.  През деветнадесети век мястото е сменило много имена – първото е площад „Театър“ заради театъра, който тогава е бил там.  След още седем-осем други имена  променяни през десет-двадесет години накрая през 1926 г. е приел сегашното си име. Кръстен е на унгарския поет Mihály Vörösmarty. На една колона, в средата на площада са написани всичките имена, които е сменял във времето.

Колоната с имената на площада

     В центъра на площада, обърната на запад, е статуята на поета – огромна композиция от карарски мрамор. На нея той е обкръжен от двадесет фигури, представляващи хора от различни класове на обществото като – работник с чук, прегърнал жена си и син си; момиче с цветя; студент с флаг;  овчарка; възрастен фермер и др.

     Фонтанът с четирите каменни лъва, както и целият площад са наистина едно много приятно място в Будапеща.


Снимки и текст: Катрин Найденова

Save

Save

Save

Save

Save

Save

SaveТекст Сн

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights